Till huvudinnehåll

Nyheter

Här kan du läsa våra nyheter. 

 


Rengöring av lågreservoarer

07 maj 2024

Under vecka 20 (13–14 maj) kommer vi att rengöra våra lågreservoarer i Knaften, Vänjurbäck och Gäddträsk. Under arbetets gång kommer vi att behöva stänga av vattnet vid vissa tidpunkter. 


Årsredovisning för 2023

06 maj 2024

Nu är den populära versionen av vår årsredovisning tillgänglig - här kan du ta del av bolagets ekonomiska rapport samt några av det gångna årets händelser.

Trevlig läsning.


Slamtömningssäsong

02 maj 2024

Slamtömningssäsongen för dig med enskild slambrunn sträcker sig från den 1 maj till 31 oktober. Inför att det blir din tur får du ett brev på posten eller ett sms från oss, en till två veckor innan.


Mat- och restavfall för fritidshus

05 april 2024

Nu är det nya avfallssystemet för mat- och restavfall för fritidshus klart på många platser. Se vilka platser som redan är tillgängliga samt vilka platser som är planerade inom en snar framtid.


Ledningsarbete nära Gammplatsen

27 mars 2024

Arbetet innefattar borrning under E12an, ungefär 30 meter söder om Johan Skyttes väg, och sträcker sig en bit ut i älven. En vak på älven förbereds för att lägga ner nya ledningar. Vaken och ledningarna är tydligt markerade. Vi uppmanar alla att vara försiktiga och uppmärksamma på isen i området.


Uppdaterad information för abonnemanget "Gemensam plats"

26 mars 2024

Det nya avfallsabonnemanget för fritidshusägare, kallat "Gemensam plats", är under uppbyggnad. Flera nya platser i centrala Lycksele har tillkommit där du, med detta abonnemang, kan lämna ditt mat- och restavfall.Nya lokaler för farligt avfall på Lycksele ÅVC

15 mars 2024

På måndag 18 april öppnar vi upp portarna till nya fina lokaler för inlämning av farligt avfall på Lycksele återvinningscentral. Ta en titt där hemma, rensa ut det farliga avfallet och välkommen till oss!


Vi har en vinnare!

07 mars 2024

Teckningstävlingen "En Hållbar Värld" är avgjord, och vi har en vinnare! Förstaplatsen går till klass 3A från Forsdalaskolan. Stort grattis!Längre svarstider

26 februari 2024

För närvarande har vi ökat tryck hos kundtjänst. Om du har möjlighet, mejla gärna dina frågor till oss och vi återkommer så snart som möjligt. 


Nytt avfallssystem för fritidshus

23 februari 2024

I år ändras avfallshanteringen för dig med fritidshus i Lycksele kommun. Det införs ett nytt avfallsabonnemang som kallas gemensam plats, detta ersätter tidigare gemensamt kärl och abonnemanget eget avfallskärl får hämtning var 14 dag, året om.Nya återvinningsstationer

04 januari 2024

Nytt år och nya återvinningsstationer! Äntligen är de öppna för återvinning och tar emot förpackningar av plast, papp, metall, färgat/ofärgat glas samt tidningar och batterier.


Samarbete mellan Homa Bay, Kenya och Lycksele

06 december 2023

Två internationella demokratiprojekt med fokus på hållbar vatten- och avfallshantering blir snart ett. Tre år har gått och till årsskiftet avslutas det första projektet vi har tillsammans med våra samarbetspartners i Homa Bay, Kenya. 


Rengöring av vattenreservoar

27 november 2023

Rengöring av högreservoaren i Bratten 7 december. Vattnet kommer att stängas av och vattenvagnar ställs ut. Mer information skickas ut till berörda via sms.SEE Hållbarhetsveckan - LAVAB är med såklart

18 september 2023

Premiärvisning av en av våra nya återvinningsstationer! Här kan du snart återvinna dina förpackningar. Vi finns på plats för att prata förpacknignar och återvinning mellan klockan 11.00 - 13.00 på torsdag (21/9). Vi bjuder också på en god lunchkorv. Varmt välkomna!


Teckningstävlingen "En Hållbar Värld"

11 september 2023

Lycksele Avfall och Vatten bjuder in alla klasser i årskurs tre - fem i Lycksele kommun att delta i teckningstävlingen ”En Hållbar Värld”. Vinnande bidrag kommer att pryda våra avfallsbilar. 


Nya återvinningsstationer placeras ut

04 september 2023

Nya fina återvinningsstationer börjar synas i stan, de är dock ännu inte öppna för återvinning. Håll ut, de kommer att öppnas upp 1 december eller 1 januari, vi återkommer om detta. Fram till dess, vänlig återvinn dina förpackningar på befintliga återvinningsstationer.


Hannah är samordnare för Avfallssamverkan Norr

21 augusti 2023

Hannah Adolfsson är samordnare för Avfallssamverkan Norr. En helt ny tjänst som är tillsatt av nio kommuner i norra Sveriges inland för att hantera olika typer av frågor och utmaningar inom avfallsområdet så effektivs som möjligt.


Vi ökar investeringstakten

06 juli 2023

Styrelsen för Lycksele Avfall och Vatten AB har tagit beslut om att öka investeringstakten. Detta för att säkra vattenkvaliteten och vattenförsörjningen och minska akuta åtgärder.


Bevattningsförbudet hävs idag

28 juni 2023

Bevattningsförbudet hävs idag, onsdag 28 juni. Vi vill ändå be er att vara återhållsamma med dricksvattnet, främst nu under sommaren och varma sommardagar.


Glad midsommar

20 juni 2023

På midsommarafton, fredagen 23 juni är det stängt på våra återvinningscentraler. Men avfallsbilen kör sin tömningsrunda. Vi önskar er en härlig midsommarhelg!


Bevattningsförbud i hela kommunen

19 juni 2023

Bevattningsförbud införs 19 juni i hela Lycksele kommun och gäller tills vidare. Dricksvattnet ska nu enbart användas till matlagning, dryck och hygien.


Kommunerna tar över ansvaret för förpackningsinsamlingen

07 juni 2023

En ny förordning om producentansvar för förpackningar gäller från den 1 januari 2024. Då tar Lycksele Avfall och Vatten AB över ansvaret för insamlingen av hushållens förpackningar från FTI (Förpackningsinsamlingen).


Planerade underhållsarbeten på vårt ledningsnät

26 maj 2023

Nu under våren har vi en del underhållsarbeten som måste utföras, både på avlopps- samt dricksvattenledningarna. Vi hoppas ni har överseende om ni blir berörda. Mer information om vad som är på gång och var hittar ni här i nyheten.Årsredovisning 2022

10 maj 2023

Nyfiken på vår verksamhet? Nu finns populärversionen av 2022 års årsredovisning att läsa och hittas på vår hemsida.


Inte på uppdrag av Lavab

08 maj 2023

Ett företag ringer upp privat personer och erbjuder tjänsten att renspola avloppsledningar inomhus. För kännedom är detta inget arbete som genomförs på uppdrag av oss på Lycksele Avfall och Vatten AB.En delegation från Homa Bay, Kenya på besök

24 april 2023

Nyligen hade vi besök av våra vänner och samarbetspartners från Homa Bay, Kenya. Tillsammans arbetar vi i ett demokratiprojekt genom ICLD, (Internationellt Centrum för Lokal Demokrati) med långsiktiga lösningar på god vatten- och avfallshantering.


Tävling - vinn boken Vega upptäcker Vatten och Avlopp

31 mars 2023

Alla barn mellan 3 till 9 år kan vara med i tävlingen. Att tävla är enkelt, rita en rolig toalett och skicka in till oss. Boken ”Vega upptäcker Vatten och Avlopp” tar upp mystiken kring vatten och avlopp. ”Vart tar bajset vägen egentligen? Hur får vi rent dricksvatten i kranen? Och vad händer med allt regnvatten?”


Visst vill vi bevara vår vackra natur?

21 mars 2023

På frågan i rubriken svarar nog de allra flesta av oss ja, men för att värna om naturen och vår framtid här på jorden behöver vi alla hjälpas åt. Redan den 3 april i år beräknas Sverige nå årets Overshoot Day. Vilket betyder, att resten av året lever vi på resurser som vi inte har.


Aktuell Avfallspolitik

17 mars 2023

I veckan arrangerades det årliga seminariet ”Aktuell Avfallspolitik” i Lycksele. Det var stor uppslutning, på plats var 21 kommuner från Kramfors i söder till Kiruna i norr. 


Ny "rullkomprimator" på plats

01 mars 2023

Nu har vi en ”rullkomprimator” på återvinningscentralen i Lycksele, den pressar och trycker samman avfall i containrar. Med den här komprimatorn sparar vi både tid och pengar. Se en liten film i nyheten hur den jobbar.


Välkommen Oscar!

20 februari 2023

På Lycksele Avfall och Vatten behövs många olika yrkesroller för att bolaget ska snurra på som det ska, en av dem är VA-tekniker. Säg hej till Oscar Beyer vårt senaste stjärnskott som just VA-tekniker. 


Debatt om EU:s nya avloppsdirektiv

17 februari 2023

Debattartikel i Svenska Dagbladet: EU-kommissionens förslag till ett nytt avlopps­direktiv innebär stora kostnader med liten miljönytta för svenska kommuner, skriver företrädare för SKR och Svenskt vatten.


Grumligt vatten?

03 februari 2023

Om du får missfärgat och grumligt vatten ur kranen är det inte farligt. Det avhjälps med att du spolar kallt vatten i första inkommande kran (cirka 15 minuter) under uppsikt tills vattnet är klart.


Insamling av obligatoriska uppgifter

03 februari 2023

Nu behöver vi få in uppgifter från dig som är fastighetsägare till flerfamiljs-, kontors- eller Industrihus. Detta inför ett skifte av insamlingsansvar av förpackningsavfall samt införande av en ny VA-taxa. Under vecka 6 och 7 går ett brev/e-post ut till alla berörda.
Gott Nytt År önskar vi er alla!

29 december 2022

Ett nytt år ligger framför oss och vi ser allaredan att det kommer bli händelserikt. Nya direktiv kommer till oss på löpande band, vi är beredda och verksamheten utvecklas ständigt utifrån de reglementen som ges. Här ger vi er en liten återblick, med axplock från året som gått. Nytt avloppsdirektiv kan slå hårt mot glesbygdskommuner

13 december 2022

Nytt avloppsdirektiv kan bli aktuellt 2030. Om direktivet går igenom kommer det innebära stora investerings- och personalkostnader för vår verksamhet, med taxehöjningar som följd. Lycksele Avfall och Vatten AB har ingående sett över hur EU-kommissionens förslag till nytt avloppsdirektiv direkt skulle påverka verksamheten och abonnenter.


Hantera ditt avfall rätt i vinter

07 december 2022

Allt blir så mycket lättare och bättre om man hanterar avfallet rätt – det är inte svårt. Läs våra tips och rekommendationer i nyheten.


Demokratiprojekt Homa Bay County i Kenya

01 december 2022

Efter ett besök hos våra samarbetspartners i Homa Bay, Kenya är delegationen med tjänstepersoner och politiker från Lycksele kommun och Lavab tillbaka på hemmaplan, fulla med intryck.


Finalist - Återvinningsgalan 2022!

01 november 2022

Lycksele Avfall och Vatten AB är nominerad till Återvinningsgalan 2022 inom kategorin ”Årets Innovatör inom Avfall & Återvinning”.


September - bästa månaden hitintills

21 oktober 2022

Vi blir bättre och bättre på att sortera ut vårt matavfall! I september månad samlade vi in hela 49 ton, det är bästa månaden hitintills. Tusen tack för resten Lycksele!


De rätta svaren i vår Hållbarhetsquiz

01 oktober 2022

Nu har inlämningstiden gått ut och alla inkomna svar ska gås igenom. Vinnarna blir kontaktade under vecka 41 eller vecka 42. Tack alla som deltog i vår Hållbarhetsquiz! Här finns nu de rätta svaren! Gå in och kolla!


SEE Hållbarhetsveckan (v.38) 2022

15 september 2022

Lavab är med på SEE Hållbarhetsveckan! Vi öppnar upp reningsverket i Lycksele där vi ordnar guidade turer. Ett arrangemang för stora som små. Du har också chansen att vinna ett Lyckselekort laddat med 250 kronor genom att svara rätt i vår Hållbarhetsquz! Häng med!


Vi ser resultat av genomförda förändringar

16 augusti 2022

Under 2021 fick alla hushåll i Lycksele kommun nya avfallskärl och från årsskiftet 2021/2022 togs en ny avfallstaxa i bruk innehållande något nytt som viktavgift för mat- och restavfall, detta väckte blandade känslor.
 
Vi hade ett mål med förändringarna som vi genomförde och det har gett resultat.


Funderar du över vad restavfall är för typ av avfall?

11 augusti 2022

Som en huvudregel kan man tänka att det avfall man producerar i hemmet som inte är matavfall eller en förpackning av till exempel plast, papp, metall eller glas räknas som restavfall. Alla förpackningar lämnar man på närmaste återvinningsstation.


Värna om dricksvattnet i sommar

01 juli 2022

Det går åt extra mycket vatten under varma sommarmånader. Här kan vi alla hjälpas åt för en hållbar vattenanvändning och spara på vårt värdefulla dricksvatten. Här kommer några tips på hur du enkelt kan bidra.


Slut på matavfallspåsar?

28 juni 2022

Börjar du få slut på dina matavfallspåsar? Det finns nya att hämta gratis på många av våra mataffärer i kommunen samt på återvinningscentralen.
Se filmen hur vi tömmer ditt avfallskärl

03 maj 2022

Våra nya tvådelade avfallskärl är unika, så unika att tillverkaren (San Sac) bad oss ta fram en film som visar hur smidigt vi tömmer kärlen och hur avfallsbilen lägger var fraktion på rätt plats. Filmen hittar du här i nyheten!


Behandlat träavfall

27 april 2022

Från och med 1 maj 2022 kommer avgiften att höjas betydligt för det som i dag heter träavfall behandlat. Rent träavfall och behandlat träavfall måste därför separeras i två olika containers. Tänk på att en enda målad bräda i en container med rent träavfall klassar om hela containern till behandlat träavfall.


Bild på Umeälven.

Ytterligare ett reningssteg testas på renignsverket

25 april 2022

Nu har vi ett pilotprojekt i gång med att testa ny teknik för att rena vårt avloppsvatten från läkemedelsrester. Det är ett reningssteg utöver den reningsprocess som vi har idag. Pilotprojektet utförs tillsammans med Envix Nord AB som har tagit fram den nya tekniken som används i testprojektet.


Jennie är ny på kontoret – Välkommen till LAVAB!

21 mars 2022

Det händer mycket i vår bransch nu och vi har förstärkt kontoret. Möt Jennie Åkesson! Vårt senaste stjärnskott. Jennie kommer ni bland annat möta i vår kundtjänst men det ligger fler arbetsuppgifter på hennes bord.


Information om matavfallet

16 mars 2022

Försening av transporterna av matavfall till Skellefteå, nu i vår, så fort temperaturen tillåter kommer transporterna gå som det är tänkt. Vi vill trots detta uppmana alla Lyckselebor att fortsätta med att sortera ut matavfallet från restavfallet. Det blir billigare och det gör stor skillnad för miljön.


Inge är vår nya VA-chef – Välkommen till LAVAB!

15 februari 2022

Nu vill vi presentera vår nya VA-chef Inge Mårdner! Inge tillträdde som VA-chef på LAVAB i måndags, 14 februari och kommer senast från Coop Nord där han arbetade i 24 år, tills hembygden lockade honom tillbaka. Här får vi veta lite mer om Inge och tankar kring hans nya uppdrag hos oss.


Reningsmetoder mot "svartvatten"

12 januari 2022

Nu under året testar vi reningsmetoder mot ”svartvatten”. Såklart vill vi alltid att vattnet som kommer ut ur kranen ska vara klart, men ibland händer det att vattnet är lite missfärgat och grumligt, vi kallar det ”svartvatten”. Det grumliga i vattnet är mangan, det ser inte så trevligt ut, men är inte farligt.


Försäljning av avfallskärl

02 december 2021

Nu säljer vi 80-liters avfallskärl på Lycksele ÅVC för 100 kronor styck. Kärlen är begagnade och inte rengjorda. Kanske inte årets julklapp men ändå. 


Europa minskar avfallet-veckan är igång, 20-28 november

22 november 2021

I år utmanar Europa minskar avfallet-veckan oss att agera tillsammans med andra för att skapa hållbara samhällen. Årets tema lyfter behovet av att enskilda medborgare och det bredare samhället är engagerade.


I dag är det Världstoalettens dag

19 november 2021

Idag 19 november är det FN:s internationella världstoalettdag och vi passar på att hylla toaletten för allt den gör för oss. Tänk på att inte spola ner fel saker i toaletten. Det är inte svårt. Det är bara tre saker som ska spolas ner - kiss, bajs och toalettpapper.


Ny avfallstaxa börjar gälla vid årsskiftet

17 november 2021

Det blir ett helt nytt system som vi sjösätter till årsskiftet med insamling av matavfall separat från restavfall, nya avfallskärl, körrutter samt att viktavgift införs.


Rent vatten avgörande för ett hälsosamt liv

27 oktober 2021

Nystart för demokratiprojektet mellan Lycksele kommun tillsammans med Lavab och Homa Bay County i Kenya. Tillsammans ska vi utarbeta en plan för avfalls- och vattenhantering i området Homa Bay vid Victoriasjön, i västra Afrika.


Flygfoto över rampen på Lycksele ÅVC

Nytt på rampen, Lycksele ÅVC

22 oktober 2021

Nu på måndag ändrar vi ordningen på containrarna vid rampen och skyltar om. Detta görs bland annat för att få ett bättre flöde. För ett par fraktioner tas egen container bort helt. De ersätts med en gemensam container tillsammans med annat material.


Foto på sprutspetsar, kanyler

Sprutor och kanyler

10 oktober 2021

Detta fyndade tyvärr vår personal tidigare i veckan! Inte alls bra.


Returpapper

06 oktober 2021

Regeringen beslutade i december 2020 att producentansvaret för returpapper ska upphöra och istället bli ett kommunalt ansvar. För dig som återvinner ditt returpapper idag blir det ingen skillnad – du lämnar ditt returpapper på samma plats som tidigare där returpapper samlas in.


Hållbarhetsveckan, vecka 38

08 september 2021

Lavab visar upp verksamheten på SEE-Hållbarhetsveckan, vecka 38. Det blir bland annat guidade turer på reningsverket, digitalt möte om matavfallsinsamling och en av de nya avfallsbilarna visar upp sig på torget tillsammans med de nya avfallskärlen. 


Viktigt om dagvatten

02 september 2021

Bor du i ett hus där stuprännan går rakt ner i marken och är kopplad på avloppsledningen? I så fall, led ut ditt dagvatten till tomten i stället, så gör du en stor insats för att minska att dagvattnet överbelastar ledningarna.


Hållbar vattenanvändning

Det är bara vatten

01 juli 2021

LAVAB tillsammans med över 100 VA-aktörer och kommuner runt om i landet går samman i en nationell kampanj för att öka kunskapen om vår viktigaste naturresurs - vatten.


Foto på lupiner

Invasiva växter

29 juni 2021

Invasiva växter och växter som riskerar att bli invasiva ska inte läggas i trädgårdsavfallet eller i komposten.


Montering av hjul på 240 L kärl

Nu monteras de nya avfallskärlen

04 juni 2021

Inför starten av matavfallsinsamling i Lycksele kommer alla som bor i enfamiljshus att få ett nytt tvådelat avfallskärl. Monteringen är påbörjad och till hjälp med detta har vi kommunens enhet Resurscentrum.


Foto på anläggningsjord

Anläggningsjord för gräsmattan - SLUTSÅLT!

25 maj 2021

SLUTSÅLT!    SLUTSÅLT!
Det är dags att fixa trädgården, nu är anläggningsjorden klar!
Jorden är perfekt för gräsmatta och blomrabatt.
Den finns på Återvinningscentralen i Lycksele.
Avfallskärl i snön

Snö och halka kan orsaka problem

23 februari 2021

Vi uppskattar verkligen när kärlen, underjordsbehållarna samt containrarna är avsopade, framskottade och att det är sandat kring behållarna vid halka.
Foto på en telefon och text besöka oss? boka tid!

Kundbesök, boka tid

06 november 2020

Vi stänger kontoret för kundesök på grund av den ökade smittspridningen av Covid-19.


Foto på ramp vid Lycksele ÅVC

Besökande på återvinningscentralen

05 november 2020

På grund av ökad smittspridning av Covid-19 är det extra viktigt att vi visar varandra hänsyn och respekterar de regler som finns. Här är lite tips inför besöket på återvinningscentralen.


Rapportering av farligt avfall

29 oktober 2020

Kraven skärps på att företag och verksamheter ska rapportera uppgifter om sitt farliga avfall till ett nytt avfallsregister. Från och med den 1 november ska verksamheter börja rapportera. Detta på grund av att Sverige behöver ha bättre kontroll på sitt farliga avfall.Inmätning

Inventering Busjön

28 september 2020

Inmätning av allmänna vatten- och avloppsledningar kommer att ske i Busjön under den närmaste veckan.


Kasta avfallspåse

Utställning av Avfallsplan samt Lokala Avfallsföreskrifter

28 augusti 2020

Kommunen vill ha dina åsikter om föreskrifterna och planen innan de tas upp för beslut om antagande i fullmäktige. Kommunens avfallsplan och lokala avfallsföreskrifter är viktiga verktyg för att långsiktigt utveckla och förbättra avfallshanteringen för att bli en del av och bidra till det hållbara samhället.


Kontor med flyttlådor

Huvudkontoret flyttar

24 augusti 2020

Närmaste veckan pågår flytt av kontoret med tillhörande arkiv från Storgatan till Skolgatan i Lycksele. Handläggningstiderna kommer av den anledningen att bli längre.


Bild av inmätning

Inventering Vägsele

24 augusti 2020

Inmätning av allmänna vatten- och avloppsledningar kommer att ske i Vägsele under den närmaste veckan.


Foto inmätning

Inventering Rusele

10 augusti 2020

Under vecka 33 kommer inmätning av ledningar att ske i Rusele. 


skylt, möbler med fjädrar

Lycksele ÅVC, ändringar på rampen

03 juli 2020

Som många kanske märkt redan har vi ändrat ordningen på rampen, var fraktionerna ska lämnas på Lycksele återvinningscentral.


Foto fritidshuskärl med locket ej stängt

Överfulla kärl, nedskräpning

23 juni 2020

Alla kärl, gemensamma fritidshuskärl eller kärl vid privata fastigheter, ska aldrig vara fyllt mera än att locket går att stänga. Då det ser ut så här orsakar det nedskräpning.


Inmätningsutrustning

Inventering Säter och Tuvträsk

15 juni 2020

Inmätning av allmänna vatten- och avloppsledningar kommer att ske i Säter och Tuvträsk under den närmaste veckorna. Med början i Säter vecka 25.


Foto på inmätning

Inventering Gäddträsk

08 juni 2020

Inmätning av allmänna vatten- och avloppsledningar kommer att ske i Gäddträsk under den närmaste veckan.


Foto el-boden Lycksele ÅVC

Elektronikboden, nyhet

03 juni 2020

Ingång till elbod flyttad samt utrymmet uppdaterat med ny vägg och inkasthål.


Foto av LAVAB bil samt mätutrustning

Inventering Ruskträsk

01 juni 2020

Inmätning av allmänna vatten- och avloppsledningar kommer att ske i Ruskträsk under ett par veckor i början av juni.Foto, öppna el stänga ventil

Test och underhåll av ventiler 2020

18 maj 2020

Under sommaren kommer vi att luftvattenspola vattenledningarna på norra sidan av älven. Inför detta arbete kommer test av avstängningsventiler att ske.


Homa Bay foto: Sofia Berggren

Internationellt demokratisamarbete

09 januari 2020

Genom programmet Kommunala partnerskap, internationellt demokratisamarbete, ska Lycksele kommun och LAVAB tillsammans med Homa Bay County utarbeta en plan för integrerad avfalls- och vattenhantering i området Homa Bay vid Victoriasjön, en av de fattigaste delarna av Kenya.
Foto på avloppsrör där fett fastnat

Fettjakt, 2019-2020

18 september 2019

Lycksele Avfall och Vatten AB genomför under 2019 och 2020 ett projekt som avser att minska fettet i avloppsledningarna. Ett led i detta är att vi delar ut miljötrattar och ett annat är att undersöka status på fettavskiljare.


Rullar med transparanta säckar

1 september, genomskinliga säckar

22 augusti 2019

Nu införs kravet på genomskinliga avfallssäckar på återvinningscentralerna i kommunen. Detta görs för att säkerställa att avfallet hamnar på rätt plats.


Ficka för trädgårdsavfall

Trädgårdsavfall

05 augusti 2019

Då ni sorterar ert trädgårdsafall innan ni kommer till återvinningscentralen blir det lättare att lämna fraktionerna på avsedd plats. Vad gör man med invasiva växter?Foto på LAVABs miljötrattar

Miljötratten

12 december 2018

Matfett som hälls i våra avlopp orsakar stopp och driftsstörningar. Här är en enkel hushållsdetalj som vi tagit hem och som underlättar hanteringen av överblivet fett och på sikt kan spara både pengar och miljö. Ni kan hämta en tratt gratis i kommunhusets foaje eller på Lycksele återvinningscentral så långt lagret räcker.


En man sitter och spelar på en gitarr

Europa minskar avfallet

15 november 2018

Idag går startskottet för 2018 års upplaga av Europa Minskar Avfallet-veckan, ett EU-projekt som uppmärksammar avfalls-minskande initiativ runt om i unionen. Mellan den 17 och 25 november anordnas flera klimatsmarta aktiviteter i EU och Sverige.Hängande blommor vid muren

Enkät om avfall

19 september 2018

Utskick av information om enkät angående avfallshantering kommer att skickas till cirka en tredjedel av våra kunder med avfallsabonnemang under närmate veckan. Vi hoppas att dessa tar sig tid att svara på frågorna. 
2018-10-15: Svarstid förlängd till den 29 oktober 2018.


Foto på däck utan fälg

Lämnande av däck

14 september 2018

Vi tar endast emot däck utan fälg på återvinningscentralen.


Foto på plats att lämna trädgårdsavfall

Ficka för trädgårdsavfall

14 september 2018

Löv, gräs, grästuvor, blommor, sommarplant, fallfrukt, tomat-/gurkplantor med mera lämnas nu på separat plats. Avskilt från kvistar och mindre grenar.


Blommor

Ny hemsida

09 juli 2018

Välkommen till vår nya hemsida. Sidan är under uppbyggnad.


Kontakta sidansvarig: Webmaster

Uppdaterad den 3 mars 2020