Till huvudinnehåll

Det är bara vatten

Hållbar vattenanvändning

LAVAB går tillsammans med över 100 VA-bolag och kommuner runt om i landet samman i en nationell kampanj för att öka kunskapen om vår viktigaste naturresurs – vatten.

Vi är lyckligt lottade i Sverige, vi får rent och friskt dricksvatten direkt från kranen. Det är vardagslyx som vi ofta tar förgivet. Även om vi har gott om vatten idag måste vi börja tänka på hur vi använder det, det blir allt viktigare för att säkerställa tillgången till rent dricksvatten även i framtiden.

Här kommer några tips på hur du enkelt kan spara vatten i vardagen:

  • Fyll en kanna med vatten och ställ den i kylskåpet. Då slipper du låta vattnet rinna tills det är kallt.
  • Stäng av vattnet medan du borstar tänderna och rakar dig.
  • Undvik att diska under rinnande vatten. Har du diskmaskin, kör endast fulla diskmaskiner. Då sparar du stora mängder vatten.
  • Om du behöver vattna med dricksvatten är det bättre att använda vattenkanna. Och vattna på morgonen eller på kvällen.
  • Bor du i hus kan du ställa ut en tunna under takrännan för att samla upp regnvattnet. Detta kan du använda till att vattna dina trädgårdsväxter, putsa fönster och så vidare.

Vatten är förutsättningen för allt liv, vår viktigaste naturresurs och världens viktigaste livsmedel. Att spara på vatten och att använda vatten hållbart har en tydlig koppling till Agenda 2030, och är en av våra absolut viktigaste framtidsfrågor.

Det är bara vatten. Det allra viktigaste vi har.

Fotograf: Peter Van Der Meulen

Uppdaterad den 1 juli 2021