Till huvudinnehåll
    LAVAB > Nyheter > Hannah är samordnare för Avfallssamverkan Norr

Hannah är samordnare för Avfallssamverkan Norr

Hannah Adolfsson är samordnare för Avfallssamverkan Norr. En helt ny tjänst som är tillsatt av nio kommuner i norra Sveriges inland, Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Vilhelmina och Åsele. Lite kort innebär det att samordna och utveckla samarbetet mellan dessa kommuner i olika typer av frågor och utmaningar inom avfallsområdet.

- Hela tiden kommer nya lagar och förordningar att förhålla sig till som kommun inom avfallsbranschen, den här samordningstjänsten kommer att underlätta för oss alla och effektivisera vårt arbete säger Örjan Svensson, avfallschef på Lycksele Avfall och Vatten AB som är en av de nio arbetsgivarna till tjänsten.

Hannah har nu varit samordnare i snart ett halvår. Vem är då personen som åtar sig det här till synes komplicerade uppdrag mellan nio kommuner i Norrlands inland, vad innebär samordningsrollen och vad har Avfallssamverkan Norr för funktion för kommunerna.

Hej Hannah och varmt välkommen till avfallsbranschen!

Lite kort, vem är du när du inte är på jobbet?

- Jag, min sambo och vår münsterländer Loke är nyinflyttade till Lycksele från Umeå och tidigare från Eksjö i Småland.  Jag är en person som gillar att ha saker att göra hela tiden, vara ute i naturen, vandra och jaga i fjällen, åka skidor på vintern och paddla SUP på sommaren. Jag uppskattar även att bara vara hemma med nära och kära och tillsammans ägna en hel kväll åt att laga en god middag.

Vad var det som främst lockade dig till uppdraget som samordnare för Avfallssamverkan Norr?

- Det som lockade mig mest var att få arbeta med frågor som bidrar till att säkerställa ett hållbart samhälle och en hållbar framtid. Dessutom lockade utmaningen att arbeta för nio olika kommuner och att sätta sig in i en för mig helt ny bransch med nya kompetenta kollegor över hela Sverige.

Vilken egenskap tror du kommer mest till nytta i din roll som samordnare?

- Min främsta egenskap som jag också har mest nytta av är att jag är väldigt organiserad. Jag tycker om att ha struktur i mitt arbete, vilket är precis det jag får skapa som samordnare. 

Vill du berätta lite mer om Avfallssamverkan Norr?

- Avfallssamverkan Norr är en samverkansgrupp som grundar sig i ett samverkansavtal som skrev på i juli 2022. I samverkansgruppen samarbetar vi inom olika typer av avfallsfrågor så som insamling och hantering av avfall, gemensamma avtal och upphandlingar, kompetens och resurser, strategisk utveckling samt verksamhet och logistik. Tillsammans arbetar vi för en hållbar avfallsverksamhet främst kopplat till service, kvalitet, klimat- och kretsloppsanpassning. Just nu arbetar vi främst med uppstarten av denna samverkansgrupp och övertagandet av förpackningsinsamlingen som från år 2024 övergår från FTI (Förpackningsinsamlingen) till kommunerna. 

Vad är dina förhoppningar i det här samarbetet?

- Mina förhoppningar är att vi ska kunna ha ett tryggt och stabilt samarbete över kommungränserna för att minska sårbarheten och skapa samsyn inom avfallssektorn. Tillsammans som små kommuner kan vi ta oss an de utmaningar som kommer med nya lagkrav inom avfallslagstiftningen.

Vad skulle du själv säga är den största utmaningen idag?

- Den största utmaningen för mig är att jag är helt ny inom avfallsbranschen och därför har jag väldigt mycket att sätta mig in i och lära. Dock är det väldigt intressant och aktuellt med tanke på hur mycket förändringar som sker just nu inom området. 

 

Tack för detta Hannah och all lycka till med ditt nya jobb! Vi ser fram emot att följa den fortsatta utvecklingen av samverkansgruppen Avfallssamverkan Norr.

Bild till nyheten togs i slutet av februari på återvinningscentralen i Lycksele, under Hannahs första vecka på nya jobbet.

 

Uppdaterad den 21 augusti 2023