Till huvudinnehåll

Tio miljoner kronor till stärkt demokratisamarbete

Människor vid vattnet i Homa Bay County.

Lycksele kommun ska tillsammans med Homa Bay County utarbeta en plan för integrerad avfalls- och vattenhantering i området Homa Bay vid Victoriasjön, en av de fattigaste delarna av Kenya.

Elva svenska kommuner och regioner, däribland Lycksele, får dela på drygt 10,6 miljoner kronor för internationella demokratisamarbeten genom programmet Kommunala partnerskap. Två gånger per år kan svenska kommuner tillsammans med en internationell samarbetspart ansöka om medel till ett kommunalt partnerskap. Det är ICLD, Internationellt Centrum för Lokal Demokrati som fördelar pengarna.

Stärker lokala demokratiarbetet
- Vi har en hel del att lära av andra inom områden som klimat, medborgardialog, säkerhet och integration. Samtidigt som ett kommunalt partnerskap stärker det lokala demokratiarbetet ger det möjlighet till erfarenhetsutbyte. Därför är vi glada att fler svenska kommuner och regioner tar chansen att vara en del av detta, säger Johan Lilja generalsekreterare på ICLD.

Samarbetsformen kommunala partnerskap innebär att parterna hittar en gemensam utmaning att arbeta kring. Denna samarbetsform höjer kompetensen hos både medarbetare och förtroendevalda genom kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Så kan exempelvis Lycksele kommun genom sitt partnerskap med Homa Bay County utarbeta en allsidig plan för integrerad avfalls- och vattenhantering.

En viktig del för folkhälsan
- Vi ser framemot ett samarbete med våra blivande kollegor i Homa Bay. Fungerande vatten- och avfallshantering är en viktig del för folkhälsan. Bland annat så ser vi en koppling mellan hög barnadödlighet, kopplat till diarrésjukdomar i området vi samarbetar med. I ett demokratiprojekt som detta är det viktigt att ha fokus på övergripande frågor så som folkhälsa och jämställdhet för att nå ut till hela befolkningen och tillsammans skapa bättre förutsättningar, säger Elin Larsson, handläggare för jämställdhet- tillgänglighet- och folkhälsofrågor på Lycksele kommun. 

Projektet är treårigt. De svenska kommuner/regioner som nu har beviljats bidrag är förutom Lycksele: Ekerö, Karlstad, Kristinehamn, Mariestad, Piteå, Region Östergötland, Ronneby, Umeå, Växjö och Öckerö.

Fotograf: Sofia Berggren

Uppdaterad den 8 januari 2020