Till huvudinnehåll

Samiskt förvaltningsområde

Ella Marja samisk personal på förskolan renen

Lycksele kommun är förvaltningsområde för det samiska. Det innebär att personer i kommunen som talar samiska har särskilda rättigheter att använda sitt språk i både förskola, äldreomsorg och i sina kontakter med kommunen. 

Det är riksdagen som har beslutat att Sveriges fem nationella minoriteter ska ha särskild rätt att kunna utveckla och använda sina språk. De fem erkända nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. De historiska minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli.

Värna de mänskliga rättigheterna
Gemensamt för minoritetsgrupperna är att de har befolkat Sverige under lång tid och att de ingår i grupper som har en särskild samhörighet. De har även en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet. Att stärka skyddet av de nationella minoriteterna är en del av Sveriges arbete med att värna om de mänskliga rättigheterna.

Under år 2009 presenterade regeringen en ny plan för att stärka de nationella minoriteternas rättigheter ännu mer. Den 1 januari 2010 kom också lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk, som en del av planen. 

Nyheter inom det samiska området

 
Bild på man som sjunger, samt barn i bakgrunden med samiska dräkter

Vi firar den samiska nationaldagen

06 februari 2023

I dag den 6 februari är det samernas nationaldag. Den firas över hela Sápmi. Det första firandet skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk.


Bild på matlagning över eld, vinter på isen i Lycksele.

Samernas nationaldag 6 februari

03 februari 2023

Den 6 februari är det Sämij Ålmagenbiävvie/ Samernas nationaldag.
Vi firar detta på Arena Älven och Skogs- och samemuseet. 


Bild på Villgot utomhus i mössa där det står Sapmi

Villgot Lilja representerar Sápmi

27 januari 2023

En av våra Lyckseleelever Villgot Lilja har i veckan åkt till Kanada för att spela fotboll och representera Sápmi på Arctic Winter Games.  


Kontakta sidansvarig: Webmaster

Uppdaterad den 29 september 2022