Lycksele kommun är förvaltningsområde för det samiska. Det innebär att personer i kommunen som talar samiska har särskilda rättigheter att använda sitt språk i både förskola, äldreomsorg och i sina kontakter med kommunen.
Det är riksdagen som har beslutat att Sveriges fem nationella minoriteter ska ha särskild rätt att kunna utveckla och använda sina språk. De fem erkända nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. De historiska minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli.
Värna de mänskliga rättigheterna
Gemensamt för minoritetsgrupperna är att de har befolkat Sverige under lång tid och att de ingår i grupper som har en särskild samhörighet. De har även en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet. Att stärka skyddet av de nationella minoriteterna är en del av Sveriges arbete med att värna om de mänskliga rättigheterna.
Under år 2009 presenterade regeringen en ny plan för att stärka de nationella minoriteternas rättigheter ännu mer. Den 1 januari 2010 kom också lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk, som en del av planen.
Nyheter inom det samiska området
20 juni 2023
Den 19 juni var det kompetensutvecklingsdag om samer för lärare inom skolan. Lycksele kommun är en samisk förvaltningskommun vilket bland annat innebär att skolan har ett särskilt ansvar att införliva kunskaper om samer och nationella minoriteter i skolan.
25 maj 2023
Förskolepersonal får lära sig mer om samisk kultur och de åtta årstiderna. I måndags anordnades en kompetens- och inspirationsdag om samisk kultur, språk och traditionella kunskaper.
06 februari 2023
I dag den 6 februari är det samernas nationaldag. Den firas över hela Sápmi. Det första firandet skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk.
Kontakta sidansvarig: Webmaster
Uppdaterad den 29 september 2022