Till huvudinnehåll

Lyckseles historia levandegörs av ljudberättelser

Bild ispelaren

Vem var egentligen samekvinnan Margareta som gett namn åt Margaretakyrkan? Varför slaknade Lyckseles fallossymbol på internationella kvinnodagen? Och hur löstes mordmysteriet vid Örån på 1700-talet? Nu finns fem nyproducerade ljudberättelser från Lyckseles historia att lyssna på i appen Storyspot. 

Hörlurar och en telefon. Det är allt du behöver för att ge dig ut på äventyr och få ta del av flera skeenden ur Lyckseles historia. Lagom till sommaren har nämligen fem nyproducerade berättelser som alla utspelar sig i Lycksele, premiär i ljudappen Storyspot.

Berättelserna utspelar sig på olika platser i Lycksele och handlar om allt från historiska händelser till vanliga människors liv genom tiderna. Du ser dem utplacerade på en karta i appen och kan välja att lyssna på plats där de utspelade sig eller hemma i soffan. För vad har egentligen hänt här?

Berättelserna som har premiär är:

  • Parkeringskaos och den samiska trumman på Lycksele torg
  • Gravplundrarna, om utgrävningen på 50-talet av kyrkogården/ Gammplatsen
  • När Lyckseles fallossymbol slaknade på internationella kvinnodagen
  • Samekvinnan Margareta
  • Mordmysteriet vid Örån på 1700-talet

Lyssna på ljudberättelserna genom att ladda ner Storyspot gratis där appar finns. Sök efter platserna på kartan eller skriv ”Lycksele” i Sökrutan. Lyssna hemma eller på plats där det hände.

Berättelserna är producerade på uppdrag av Lycksele kommun och är inlästa av Lyckselebon Helena Unée.

För frågor eller tips på fler berättelser mejla gunilla.sjogren@lycksele.se

Uppdaterad den 26 juni 2024