Till huvudinnehåll

Visst vill vi bevara vår vackra natur?

På frågan i rubriken svarar nog de allra flesta av oss ja, men för att värna om naturen och vår framtid här på jorden behöver vi alla hjälpas åt. I Sverige förbrukar vi jordens resurser i rekordfart och lever som om vi hade 4 jordklot.

Redan den 3 april beräknas Sverige nå årets så kallade Overshoot Day – det är dagen då vi har använt de resurser som jorden förväntas kunna generera under ett år. Resten av året lever vi på resurser som vi inte har – ”lånar” av kommande generationer. I år kom dagen cirka fyra månader tidigare än år 2021, då inföll Overshoot day 29 juli.

Vårt ekologiska fotavtryck måste minskas
Sverige ligger på top 10-listan över länder som mest skyndsamt gör av med jordens resurser under ett år. En av anledningarna är vår höga konsumtion och det är något som var och en av oss kan påverka. Det är hög tid att börja fundera på hur och vad det är vi konsumerar för att värna om jordens begränsade resurser. Fundera ett extra varv innan du köper något nytt – behöver jag verkligen den där prylen? Om ja, behöver den verkligen köpas nyproducerad?

Laga, Låna, Loopa
Tänk Laga, Låna, Loopa, det är vägen till en mer hållbar konsumtion. Alltså minska vår konsumtion genom att vårda det vi har så att det håller längre och om något går sönder, släng inte utan ta reda på om det går att laga. Låna eller hyra den där prylen som du inte behöver så ofta. Handla begagnat på loppisar, auktioner eller i second hand butiker och sälj själv vidare prylar som du inte längre använder, ditt ”skräp” är många gånger någon annans ”fynd”.

De flesta varor lämnar mängder av avfall efter sig i produktion, avfall som vi konsumenter aldrig ser. Till exempel: ett par jeans lämnar 25 kg osynligt avfall efter sig, ett par skinnskor 12 kilo, en borrmaskin 51 kilo och en mobiltelefon 86 kg!

Vi har bara ett jordklot, inte fyra och vi måste värna om dess resurser, tillsammans kan vi göra skillnad!

Vad är Overshoot Day
Syftet med Overshoot Day är att belysa att mänskligheten redan har gjort av med det årets budget av förnybara resurser som jorden har möjlighet att förnya per år.  Overshoot Day infaller olika datum för olika länder och det beror helt enkelt på att man gör av med förnybara resurser snabbare eller långsammare, exempelvis genom energianvändning, konsumtion och exploatering.

Country Overshoot Days 2023 - Earth Overshoot Day

Uppdaterad den 21 mars 2023