Till huvudinnehåll
    LAVAB > Nyheter > Se filmen hur vi tömmer ditt avfallskärl

Se filmen hur vi tömmer ditt avfallskärl

Våra nya tvådelade avfallskärl är unika, så unika att tillverkaren bad oss ta fram en film hur smidigt vi tömmer kärlen och hur avfallsbilen lägger var fraktion på rätt plats. Matavfall på ena sidan och restavfall på andra sidan. Den här filmen kommer sedan att visas på en av de största mässorna i världen som handlar om avfallshantering i Tyskland nu i vår.

Lycksele är först i Sverige och kanske världen med den här lösningen med ett tvådelat kärl för mat- och restavfallet. Detta kärl tillsammans med bilen möjliggör att särväga mat och restavfallet för att på så sätt ge medborgarna incitament till att sortera ut matavfallet. Och snart kommer fler kommuner i Norrlands inland efter med samma lösning. Kärlen är framtagna av oss på LAVAB tillsammans med tillverkaren San Sac. Resultatet blev ett smart  och mycket miljövänligt avfallskärl tillverkat av återvunnen plast till nästan 100%.
- Vi önskade ett smidigare avfallssystem till enfamiljshusen än det som är mest vanligt i Sverige idag, då två kärl töms, ett grönt till restavfallet och ett brunt till matavfall. Vi hade till exempel alla på landsbygden i åtanke, att det skulle vara enklare att bara dra i väg på ett kärl när det är dags för tömning, berättar Örjan Svensson, avfallschef på LAVAB.
- För gemena man blir det dessutom billigare då tömningen går fortare när vi bara behöver tömma ett kärl, även om det lyfts upp och ner två gånger för att vägas och läggas i rätt fack i avfallsbilen, tillägger Örjan.

Så en dag när Lycksele visade upp sig från sin bästa sida i strålande sol åkte vi ut tillsammans med Marcus på 3D-foto för att filma avfallsbilen när den tömmer kärlen. Marcus använde en drönare som flög över bilen och filmade så man tydligt ser hur matavfall och restavfall separeras i bilen vid tömning.

Mässan som filmen ska visas på heter IFAT och  där kommer Sulo medverka med en monter för att bland annat visa upp vårt tvådelade avfallskärl och drönarfilmen som vi spelade in i mars. Men det är nog inte bara kärlet och våra avfallsbilar som kommer bli uppmärksammande i filmen tror Örjan.
- Den otroligt vackra natur som fångas i filmen med vidder och i ett vinterlandskap som är exotiskt för många, kommer göra att den får stor uppmärksamhet tror jag. Ja, kanske störst säger Örjan och skrattar till.

- En fiffig sak i kärlet är den lilla frys- och torkhyllan som finns inne i kärlet på matavfallsdelen. Där ställer man matavfallspåsen först, både på vintern och sommaren. På vintern fryser påsen ihop på hyllan och på sommaren torkar den till så att kärlet håller sig fräscht. Det finns också ett galler längst ner i kärlet som gör att påsar luftas och inte fryser fast lika lätt som de annars skulle ha gjort, säger Örjan.

 

Uppdaterad den 4 maj 2022