Till huvudinnehåll
    LAVAB > Nyheter > Stora förbättringar i Örträsk – vatten och avlopp

Stora förbättringar i Örträsk – vatten och avlopp

Bilden är tagen under arbetets gång. Ledningar har dragits över sjön i väntan på att sänkas ner på sjöbotten.

I Örträsk har västra sidan ett utomordentligt vattenverk och östra sidan ett alla tiders reningsverk. Nu får västra och östra sidan ta del av varandras styrkor. Västra Örträsks avloppsvatten färdas numera över sjön (längs ledningar på sjöbotten) till östra sidans reningsverk samtidigt som östra sidan får ta del av västra sidans dricksvatten från vattenverket.

Det är ett gediget jobb som genomförts under 2022. Cirka 3700 meter vatten- och avloppsledningar har dragits över sjön (sänkts ner på sjönsbotten), ett nytt övervakningssystem, flera utplacerade mätkamrar med installerat fiber.

Mätkamrar är utplacerade på både västra och östra sidan i det nya dricksvattensystemet för att kunna lokalisera eventuella läckor av vårt värdefulla dricksvatten. Vattentornet tar först tar emot dricksvatten från västra sidan för att sen förse kunder i hela Örträsk.
 - Vattentornet är en säkerhet, tack vare tornet kan vi förse Örträsk med dricksvatten vid till exempel ett strömavbrott, säger Michael Johansson, arbetsledare på Lycksele reningsverk.

Några småsaker i det stora hela finns kvar att göra. Alla abonnenter är ännu inte anslutna till det nya dricksvatten- och avloppssystemet, det fattas några framdragningar till hushåll på östra sidan. Det kommer också ske förbättringar med vattenverket som kommer att renoveras och med det få bättre kapacitet samt nya filter. Men det stora jobbet är klart!

Bilden är tagen under arbetets gång. Ledningar har dragits över sjön i väntan på att sänkas ner på sjöbotten.

Uppdaterad den 17 januari 2023