Till huvudinnehåll

Fritidshus

Här hittar du viktig information och användbara länkar som rör ditt fritidshus i vår kommun.

Som fritidshusägare är det särskilt viktigt att komma ihåg att:

  • Meddela oss vid förändrad faktureringsadress eller ägarbyte.
  • Låta servisventilerna vara – de får endast hanteras av behörig personal.

Observera att vårt nya avfallssystem nu är i full drift och att alla äldre fritidshuskärl har tagits bort. Läs mer om din avfallshantering för fritidshus under rubriken Avfallshantering och abonnemang nedan.

Som fritidshusägare i Lycksele kommun har du två alternativ för hantering av ditt hushållsavfall. Om du inte väljer ett abonnemang registreras alternativet Gemensam plats automatiskt. 

Läs mer om avfallshantering och de olika abonnemangen för fritidshus

Läs mer taxor och avgifter

Abonnemanget Gemensam plats

Behållare för mat- och restavfall finns på utvalda gemensamma platser i kommunen. På flera av dessa platser finns även behållare för återvinning av förpackningar i papp, plast, metall, färgat och ofärgat glas samt tidningar och små batterier. 

Behållarna för mat- och restavfall är låsta med iLOQ-lås, och du behöver registrera dig för att få tillgång. Mer information om hur du registrerar dig hittar du här. Du hänvisas till den närmaste gemensamma platsen men har tillgång till samtliga i kommunen.

Avgift: 1 580 kr/ år (inkl. grundavgift samt hämtavgift).

Se var gemensamma platser för mat- och restavfall finns i centrala Lycksele.

Se var gemensamma platser för mat och restavfall finns på landsbygden.

Abonnemanget Eget avfallskärl

Du får ett eget tvådelat 240-literskärl där ett fack är för matavfall och det andra för restavfall. Kärlet ska placeras vid allmän, enskild och kommunal väg vid tömning. Tömning sker året om var 14 dag på din hämtdag, någon gång mellan kl. 05.00 och 22.00. 

Avgift: 1 812 kr/år (inkl. grundavgift samt hämtavgift) + viktavgift. Viktavgiften baseras på vikten av det avfall ni lägger i kärlet:
• Matavfall: 2,40 kr/kg
• Restavfall: 4,70 kr/kg

Här kan du se när ditt avfallskärl töms nästa gång. Informationen finns också lättillgänglig i vår app. Läs mer om appen.

Matavfall
Det är obligatoriskt att sortera ut matavfall, vilket minskar avfallsmängden som går till förbränning och gör det möjligt att omvandla ditt matavfall till biogas och biogödsel. Mer information om matavfall finns här.

Till matavfallet är endast våra egna matavfallspåsar i papper tillåtna, de är framtagna för att främja en god rötningsprocess. De finns att hämta i de flesta matvarubutiker samt på våra tre återvinningscentraler.

Ditt avfallsabonnemang ger dig tillgång till våra tre återvinningscentraler i kommunen: Lycksele (Asptjärnsvägen 19), Kristineberg (Garagevägen) och Örträsk (Ringvägen 54).

På ÅVC lämnar du sorterat avfall, till exempel brännbart grovavfall, träavfall, elavfall, metallskrot, deponirest, trädgårdsavfall, textilavfall, farligt avfall och så vidare.

Mer information om våra återvinningscentraler och öppettider hittar du här.

I Lycksele kommun finns flera återvinningsstationer där du kan lämna förpackningar av plast, glas, metall, papper samt tidningar och små batterier för återvinning.

Du hittar alla återvinningsstationer i vår app eller sopor.nu.

Läs mer om vår app här.

Hitta sorteringsguide och var våra återvinningsstationer finns här på sopor.nu.

 

Om du har en egen slambrunn, töms den normalt för fritidshus en gång vartannat år. Du får en avisering inför tömning och fakturan skickas först efter att arbetet är utfört.

Läs mer om slamtöming.

Om du har kommunalt vatten och avlopp, är det viktigt att se till att beställa avstängning av vattnet inför vintern så att det inte riskerar att frysa och blir ett läckage. Beställ via kundtjänst 1–2 veckor i förväg, kostnad 431 kr.

Se vatten- och avloppstaxan här.

Anmäl gärna e-faktura via din internetbank genom att söka efter ”Lycksele Avfall och Vatten AB”. Det är smidigt, sparar tid och är bättre för miljön.
Fakturor för vatten-, avlopps- och avfallsavgifter skickas ut en gång per år för fritidshus, månadsskiftet mars/april.

Mer information om betalningsalternativ hittar du här.

För snabb och smidig kommunikation rekommenderar vi att du loggar in på ”Mina sidor” och godkänner att vi får skicka SMS och e-post till dig. Då kan vi meddela dig om förändringar som rör dina tjänster, exempelvis om ditt kärl inte har blivit tömt, information om slamtömning för dig med egen brunn eller andra viktiga uppdateringar.

1. Logga in med ditt kundnummer eller BankID på ”Mina sidor” på lavab.nu.
2. Klicka på ”Kontaktuppgifter” och fyll i din e-postadress samt mobilnummer.
3. Kryssa i notifieringar för att godkänna att ta emot meddelanden via SMS eller e-post.

Akuta meddelanden via SMS-tjänst
Vi har också en SMS-tjänst där du får meddelanden om mer akuta ärenden, som en vattenläcka som påverkar dig eller om din avfallshämtning inte kan genomföras. Ditt mobilnummer hämtas automatiskt från din operatör om det är registrerat på din folkbokföringsadress, men observera att det inte fungerar med alla operatörer.


Läs mer om tjänsten här och under ”Registrera dina uppgifter” kontrollerar du din registrering. Där kan du också registrera eller avregistrera dig.

Uppdaterad den 20 februari 2025