Till huvudinnehåll

Skolskjuts

Enligt skollagen har elever i förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola rätt till kostnadsfri skolskjuts, om sådan behövs med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållandena, elevens funktionsnedsättning eller någon annan särskild omständighet.

Varje barn anvisas en skola utifrån upptagningsområde och har rätt till skolskjuts om avståndskravet uppfylls. Ett barn kan även beviljas skolskjuts till en skola i ett annat upptagningsområde om det inte blir dyrare för kommunen.

Skolskjuts innebär en beslutad resa mellan barnets hem och den plats där utbildningen bedrivs (skolan).

I genvägarna finns kartor och riktlinjer för skolskjuts.

Vilken typ av transport kan bli aktuell?
Skolskjuts beviljas med linjetrafik i första hand. Om det inte finns linjetrafik i området eleven bor ordnar kommunen med beställningstrafik. I vissa fall kan även självskjutsning bli aktuellt efter beslut av kommunen. Självskjutsning innebär att vårdnadshavare själva kör sitt barn till och från skolan mot ersättning.

Skolskjuts med skolbil (tidigare taxi)
Vårdnadshavare ska lämna in ett schema över vilka dagar och turer som barnet ska åka skolskjuts. Schemat skickas till skolskjuts@lycksele.se. Observera att vårdnadshavare inte själva kan ändra tider för hämtning och/eller adress.

En ifyllningsbar mall för schema finns i genvägarna, ladda ner denna och fyll sedan i den. Schema ska även lämnas in om eleven har växelvis boende och då är det viktigt att det framgår vilken adress schemat gäller.

Om barnet blir sjukt eller inte behöver åka en dag så ska skolskjutsen avbokas hos skolskjutshandläggaren. Det går att meddela via e-post skolskjuts@lycksele.se eller via telefon 0950-16705 mellan 7-17. Anledningen till avbokningen behöver inte anges. Lycksele kommun faktureras för körningar som inte avbokats i tid.

Barnet kan inte ta med skidor eller cykel.

Skolskjuts med linjetrafik

Om barnet beviljas skolskjuts med linjetrafik får det ett skolkort som är en värdehandling och som ska registreras vid varje resa. Skolkortet är giltigt för 2 resor varje skoldag.

Borttappat eller trasigt busskort
Om barnets skolkort (busskort) tappas bort eller går sönder görs en anmälan i Lycksele kommuns e-tjänst. Ersättningskort kostar 50 kronor och betalas med Swish vid hämtning i Stadshusets kundtjänst.

 

En skolbil är en benämning på det fordon som kör skolskjuts på kommunens beställning. Skolbilar körs på de sträckor där det inte är finns linjetrafik (Länstrafikens bussar) som passar för skolans verksamhet. Lycksele taxi har kört skolbilar under hösten 2023 men de har även haft taxiverksamhet. Därför benämndes ofta deras fordon som taxi. Boreal kommer inte att köra taxi.

Skolbilarna kommer att ha tre olika storlekar, vanlig personbil, minibuss med sju platser och buss med 22 platser.

Nej, det kommer de inte att göra. Uppdraget som Boreal har är samma som Lycksele taxi tidigare haft, det vill säga att utifrån en beställning av skolskjutshandläggaren transportera barnen till och från skolan. Kommunen har inte ställt några specifika krav på fordonsstorleken så Boreal kan välja att köra med de fordon som de anser lämpliga utifrån antalet resenärer och vägarnas
beskaffenhet. Det kan innebära att ett barn åker i ett större eller mindre fordon än tidigare.

Boreal gör bedömningen om en chaufför har rätt kompetens och lämplighet. Kommunen har ställt krav på att alla som kör skolskjuts ska lämna ett registerutdrag från Polisen samt att de uppfyller lagens krav för att köra skolskjuts. Det är Boreal som har ansvaret för att kontrollera detta och vid behov ska Boreal kunna visa det för kommunen.

Skolskjutshandläggaren beslutar om barnets rätt till skolskjuts utifrån aktuella adresser. Därefter lämnas en beställning till Boreal. Boreal planerar in barnet på en lämplig tur. Därefter meddelas tid och hållplats till vårdnadshavare.

Skolbilarnas turer är bestämda utifrån de adresser som skolskjutsbesluten gäller. Tiderna anpassas så att barnen kommer till skolan i lämplig tid alternativt hämtas från skolan i rimlig tid. Det innebär att hämtnings- och lämningstid beräknas utifrån hur turen är planerad. Det är därför viktigt att barnen kommer i tid till hållplatsen så att det inte skapas onödiga förseningar.

Har du synpunkter på vilken väg som skolbilen kör eller på tiderna som barnet hämtas kontaktar du skolskjutshandläggaren.

Om barnet missat skolskjutsen på morgonen så måste vårdnadshavare kontakta Boreal. De kan svara på om skolbilen passerat eller är försenad. Om skolbilen redan passerat är det vårdnadshavarens ansvar att ordna transport till skolan. Om skolbilen är försenad meddelar Boreal vad som gäller. Vid förseningar skickar Boreal också meddelande till skolskjutshandläggaren som meddelar skolan. Ett barn ska inte få frånvaro för att skolskjutsen inte är i tid.

Om barnet missat skolskjutsen från skolan så finns två alternativ. Om skolan är orsaken till att barnet missat skolskjutsen (lektionen slutade för sent) så kontaktar skolan skolskjutshandläggaren som beställer en ny resa. Om barnet själv är orsaken (lekte och glömde bort tiden) så är det vårdnadshavarens ansvar att ordna hemresan.

Några barn kan behöva hämtas tidigare och några kan hämtas senare jämfört med hur det varit under hösten 2023. Det kan också innebära att några barn behöver gå till en hållplats då det fordon som Boreal kör med är större än det som kört tidigare och därmed inte kan vända på samma sätt. Hållplatserna godkänns av skolskjutshandläggaren.

Skolskjutshandläggaren kommer att skicka information på e-post till alla berörda vårdnadshavare senast 7 januari 2024.

Gångvägen till hållplatsen ska vara trafiksäker. I trafiksäkerhetsbedömningen tar skolskjutshandläggaren bland annat hänsyn till barnets ålder, antal fordon och hastighetsbegränsning. Det finns inget krav på att vägen ska ha belysning. Tycker barnet att det är mörkt så kan en ficklampa vara ett stöd.

Ett barn på lågstadiet kan ha 2000 meter till en hållplats och ett barn på mellan- eller högstadiet kan ha 3000 meter till en hållplats.

Nej, inga direktnummer till chaufförerna lämnas ut. Det är Boreals driftledning som är vårdnadshavarnas kontakt. Driftledningen planerar chaufförernas arbetstid och vet därför vilken chaufför som kör vilken tur. Boreal kommer även att köra sjukresor och färdtjänst. Det kan innebära att det blir flera olika chaufförer som kör den tur som ert barn åker med.

Med schema menas vilka dagar och turer som barnet ska åka skolskjuts. Schema skickas via e-post, det kan inte lämnas via telefon. Kan du inte skicka in schema via e-post så kontakta skolskjutshandläggaren på telefon 0950-167 05.

Schema skickas till Boreals driftledning och till
skolskjuts@lycksele.se. Information om e-postadress till Boreals driftledning kommer senast 7 januari 2024.

Om ditt barn av någon anledning inte ska åka med skolbilen en speciell dag så måste resan avbokas. Det gör du smidigast via e-post så fort du vet om det. E-postadressen till Boreals driftledning är inte klar än. Behöver du ringa så är öppettiderna för driftledningen begränsad.

Information om e-post och öppettider kommer senast 7 januari 2024. Tills vidare kan ni kontakta skolskjutshandläggaren på e-post skolskjuts@lycksele.se eller telefon 0950-167 05. Du behöver inte ange av vilken anledning som barnet inte ska åka med. Var tydlig med vilket barn, vilken adress, vilken dag och eventuell tur (till och eller från skolan) det gäller.

Nej, vårdnadshavare kan inte ändra tid eller plats för hämtning och lämning av barn då detta är beslutat av skolskjutshandläggaren. Behövs ändringar måste en ny ansökan skickas in. De nya förutsättningarna bedöms och ett eventuellt nytt beslut fattas, tillfälliga ändringar (enstaka dagar) beviljas inte.

Ja, Boreal kan ändra tiderna för hämtning eller lämning om det behövs utifrån planeringen av turen till exempel om de ska köra till en ny adress eller ta bort en adress. Eventuell ändring av tider meddelas till vårdnadshavare.

Ja, om vårdnadshavare lämnar sitt mobilnummer till Boreal så kan de få ett meddelande när barnet hämtats eller lämnats. Du kan också få meddelande från Boreal om det blivit förseningar eller liknande.

Vårdnadshavare kan inte påverka vilket fordon som barnet ska åka med. Boreal planerar turer utifrån aktuella barns skoltider och de aktuella adresserna. Kommunen har inte ställt några specifika krav på storleken av fordon. Om ett barn sitter i rullstol så beställs specialfordon men i övrigt förväntas barn kunna sitta i ett fordon med bälte på.

Viss anpassning kan kanske ske (fast plats eller liknande) men chaufförens uppdrag är att köra skolbilen. Vill inte barnet sitta på den plats som överenskommelsen säger så kan inte chauffören göra något åt det.

Anser vårdnadshavare att det är fel fordonstyp måste en ny ansökan om skolskjuts skickas in. Den ska innehålla ett intyg från vårdgivare eller liknande där det beskrivs varför barnet inte kan åka med just den typen av fordon. Skolskjutshandläggaren bedömer den nya ansökan men det är inte säkert att planeringen av fordonet ändras.

Vårdnadshavare kan inte välja hur barnets skolskjuts utförs. Om det finns både linjetrafik och en skolbil som passerar där ditt barn bor så är i de flesta fall linjetrafiken snabbare eftersom skolbilen ska köra till de platser dit linjetrafiken inte når.

Anser vårdnadshavare att det är fel fordonstyp måste en ny ansökan skickas in. Den ska innehålla ett intyg från vårdgivare eller liknande där det beskrivs varför barnet inte kan åka med just den typen av fordon. Skolskjutshandläggaren bedömer den nya ansökan men det är inte säkert att planeringen av fordonet ändras.

Kontakta sidansvarig: Webmaster

Uppdaterad den 11 februari 2025