Till huvudinnehåll

Avfallskärlen

I Lycksele använder vi tre typer av avfallskärl. Ett svart tvådelat kärl till enfamiljsus, ett grönt restavfallskärl tillsammans med ett brunt matavfallskärl till flerfamiljshus och verksamheter.

Svart tvådelat kärl för mat- och restavfall

Det tvåelade kärlet ställs ut till en- och tvåfamiljshus samt mindre verksamheter. Kärlet rymmer totalt 240 liter, 140 liter till restavfallet och 100 liter till matavfallet. Behövs mer utrymme i restavfallet kan man beställa ett kompletterande grönt avfallskärl.

Det nya svarta avfallskärlet tar emot både ditt matavfall och ditt restavfall separerat från varandra i två olika fack.

Det är i det mindre facket som är markerat med en äppelskrutt du slänger ditt matavfall. Där är kärlet också försett med en liten ”frys- och torkhylla” att först ställa matavfallspåsen på, när du vid nästa tillfälle kommer ut med ditt matavfall lyfter du ner påsen från hyllan och ställer dit nästa påse.

Botten på matavfallssidan är också försedd med ett galler som hjälper till att motverka att matavfallspåsarna fryser fast. Detta galler kan vikas upp och ner, det ska dock alltid vara nere, du viker upp när du ska rengöra kärlet för att komma åt att rengöra botten.

De små hålen på sidan av kärlet är till för ventilation.

Kärlet är framtaget av återvunnen plast.

Det bruna matavfallskärlet

Det bruna matavfallskärlet rymmer 140 liter. Det här kärlet kompletterar det gröna restavfallskärlet i flerfamiljshus samt de flesta verksamheter. Mindre verksamheter kan klara sig med det svarta tvåpdelade kärlet.

Precis som matavfallsdelen i det svarta kärlet är det här kärlet försett med en liten ”frys- och torkhylla” att först ställa matavfallspåsen på, när du vid nästa tillfälle kommer ut med ditt matavfall lyfter du ner påsen från hyllan och ställer dit nästa påse.

Botten är också försedd med ett galler som hjälper till att motverka att matavfallspåsarna fryser fast. 

De små hålen på sidan av kärlet är till för ventilation.

Det gröna restavfallskärlet

Det gröna restavfallskärlet finns i 190 liter som extrakärl till hushåll, 370 och 660 literskärl till verksamheter. Dragväg kan ej beställas på 660 liters kärlen.

 

Kontakta sidansvarig: Webmaster

Uppdaterad den 26 juni 2023