Till huvudinnehåll

Gatubelysning

Belysning ökar säkerheten för trafikanterna på våra gator och gång- och cykelvägar. Belysning bidrar även till en trevligare omgivning och gör att områdena blir tryggare och trevligare att vistas i. 

Kommunen äger all offentlig belysning på kommunala gator, efter vissa enskilda vägar och i parker. Driften av gatubelysningen i Lycksele kommun ligger ute på entreprenad på uppdrag av kommunen. 

Sparkrav på gatubelysningen 2024

I syfte att hålla en ekonomi i balans över tid har Gatu-park lämnat ifrån sig ett antal förslag på neddragningar av uppdraget. I Kommunfullmäktige 2023-12-11 beslutades att godkänna förslagen vilket innebär att inga trasiga lampor byts nästa år, det gäller både i tätorten och i byarna. Belysning vid övergångsställen kommer dock att frångå detta beslut.

Grunden till beslutet är ett sparkrav på en miljon kronor, där gatubelysningen är en del. Sparkravet berör kommunens mål om trygga invånare, hållbart samhälle och effektiv organisation.

Vanliga frågor och svar

Ja, det gäller all kommunal belysning som gatu-parkenheten ansvarar för:

  • Gatubelysning
  • Belysning i parker och grönområden

Kommunen har under många år arbetat med att förbättra belysningen i Lycksele kommun med mål att skapa ett mer hållbart samhälle, trygga invånare samt attraktivt samhälle. Exempel på belysningsanläggningar som följt med utvecklingen i Lycksele är:

  • Nya bostadsområdet på Nydala
  • Gång- och cykelvägen till Hedlunda
  • Nytt industriområde Furuvik
  • Multifunktionsbanan
  • Ströget, motorungdomsplatsen
  • Strandpromenaden

Beslutet gäller även belysningen på dessa anläggningar.  

 

 

 

 

Ja, du kan felanmäla den via vårt felanmälningssystem. Då finns den med i vår åtgärdslista kommande år eller om det tillskjuts pengar för åtgärderna.

Grunden till beslutet är ett sparkrav på en miljon kronor, där gatubelysningen är en del. Inflationen de senaste två åren har tagit stort utrymme av Gatu-parks budget då många externa tjänster samt drivmedel har ökat i kostnad. För att klara av att hålla en ekonomi i balans över tid vidtas en lång rad besparingar, däribland att minska servicenivån i flertalet av våra åtaganden.

Byte till LED är en stor investeringskostnad för kommunen. Kommunen arbetar med omställningen till LED med den budget som finns och prioriterar mindre områden som är i behov av byte där flertal lampor är trasiga.

Gatubelysningen i Lycksele kommun börjar tändas upp den 1 augusti och släcks ner mellan 1 maj och 31 juli. Då belysningen startas upp manuellt och kan de ta flera veckor innan all belysning är i gång. Under säsongen tänds och släcks gatubelysningen via ett ljusrelä som styrs av hur ljust och mörkt det är utomhus.

Som fastighetsägare kan du hjälpa till att säkra trafikmiljön ytterligare genom att klippa eller avverka träd eller stora buskar på din tomt som hindrar ljuset från gatubelysningen. Det är fastighetsägarens ansvar att se till att ljuset inte skyms.

Tack för att du hjälper till att göra våra gator och kvarter tryggare och mer trafiksäkra! 

Vill du göra en felanmälan? Kontakta kommunen via mejl eller växeln, kontaktuppgifter hittar du på denna sida. För att hålla nere underhållskostnaden lagas belysning där det finns en risk som kan medföra trafikfara, så som i en korsning och vid ett övergångsställe.

Kontakta sidansvarig: Webmaster

Uppdaterad den 30 januari 2024