Välkommen till Lycksele kommuns webbplats

Flaggdagar

Vi flaggar på samernas nationaldag samt samefolkets dag, sverigefinnarnas dag, romernas nationaldag och vid tornedalingarnas dag.

Som ett sätt att synliggöra och främja de nationella minoriteterna och deras kultur hissar kommunen minoriteternas flaggor under nationaldagar och vissa andra högtider.

  • 6 februari flaggar vi med den samiska flaggan eftersom det är samernas nationaldag och Samefolkets dag. Dagen firas till minne av det första samiska landsmötet i Trondheim 1917.

  • 24 februari flaggar vi med sverigefinnarnas flagga på sverigefinnarnas dag. Datumet valdes för att det var Carl-Axel Gottlunds (1796–1875) födelsedag. Han var en finsk folklivsforskare och kulturpolitiker som gjorde forskningsresor i bland annat Värmlands finnskogar.

  • 8 april är romernas nationaldag och vi flaggar med den romska flaggan. Dagen firas till minne av den första romska kongressen i London 1971.

  • 15 juli flaggar vi med Tornedalens flagga för tornedalingarnas dag. Under dagen firar tornedalingar längtan hem, till rötter, platsen och familjen.
Kontakta sidansvarig: Webmaster

Uppdaterad den 19 juni 2019