Till huvudinnehåll

Vanliga frågor och svar

Här hittar du vanliga frågor och svar om snöröjning och halkbekämpning av kommunala gator.

På vardagar utförs snöröjning på alla områden vid mer än 6 cm och på helgerna 8 cm. Vid 4 cm plogas prioriterade gång- och cykelvägar och sammanbindande stråk kl. 07:00 under vardagar.

Vid full plogsväng påbörjas snöröjningen kl. 03:00 och tar ca 10 timmar, vilket innebär att det kan ha kommit mer snö på din gata innan plogbilen kommit dit. Beroende på mängden snö och hur tung den är, kan plogsvängar ta olika lång tid.

En plogsväng påbörjas normalt kl. 03:00 tar ca 10 timmar beroende på mängden snö och hur tung den är. Gång- och cykelvägarna och huvudlederna tas i första hand och därefter bostadsområdena.

Kommunen har inte sådana resurser till förfogande att snöröjning kan ske i hela tätorten samtidigt. Du kan lita på att gatorna kommer att plogas, men en plogsväng tar ca 10 timmar vilket innebär att vissa gator kan få vänta längre än andra.

Prioriterade gång- och cykelvägar och sammanbindande stråk plogas vid mer än 4 cm och vägarna under vardag vid mer än 6 cm. Det innebär att vid vissa snöfall så plogas endast gång- och cykelvägarna.

När det är gränsfall, strax under 6 cm under vardagar eller under 8 cm på helger, så plogas vissa gator så kallade långstråk/genomfartsgator där det är mer trafik än i ett villakvartersområde. Ex. på sådana gator är Timmervägen, Storgatan, Bångvägen, Länsmansvägen, Norrängsvägen, Anläggarevägen mfl.

Prioriterade gång- och cykelvägar och sammanbindande stråk plogas vid mer än 4 cm snömängd och påbörjas vanligtvis vardagar  kl. 07:00, men kan även tas senare på dagen beroende på snömängd och när snöfallet inträffar. Gatorna plogas vid mer än 6 cm under vardagar och 8 cm under helgerna.

Gång och cykelvägarna har lägre snömängd för framkomligheten för fotgängare, cyklister, hjulburna personer och barnvagnar.

Lycksele kommun ansvarar för snöröjningen på kommunala gång- och cykelvägar, gator och vägar inom planlagt område.

Trafikverket ansvarar för de statliga vägarna och gång- och cykelvägarna. Inom tätorten är det E12, Vilhelminavägen och Sorselevägen.

Långstråken/genomfartsgatorna i centrum hyvlas med väghyvel vid full plogsväng. Dessa gator är mer trafikerade och snön blir därför hårt packad och tillkörd, vilket resulterar i att vägarna riskerar att bli spåriga, ojämna, knottriga och väldigt lösa och slaskiga under våren. Vid regelbunden hyvling minimerar man riskerna och gatorna blir mer trafiksäkra och framkomliga.

Övriga gator och villakvarter hyvlas övrig tid under vintern men inte med samma frekvens som huvudstråken. Vid hyvlingen öppnas infarterna under samma dag.

Det är den beredskapsansvariga på kommunen som kallar ut alla snöröjningsfordon med personal. Innan halkbekämpning utförs görs kontroller på ett antal ställen.

Det bestäms genom upphandling.

Enligt den lokala ordningsstadgan för Lycksele kommun råder förbud att föra ut snö och is från tomtmark till gatumark

Som fastighetsägare är det din skyldighet att ta hand om snön som finns på din tomt. Du får inte lägga ut snö på gatan eller på plogvallen. Har du problem med snöbortforslingen ska du kontakta en privat entreprenör som kan hjälpa dig att forsla bort snön.

När en plogsväng är avslutad påbörjas efterarbetet med siktröjning, snöbortforsling och vid halka eventuellt sandning. Vinterväghållningen har en beslutad budget att förhålla sig till med syfte att arbeta med framkomlighet och säkerhet på kommunens gator och gång- och cykelvägar. Då öppningar av infarter endast gynnar enskilda fastighetsägare, och inte påverkar trafiksäkerheten, är den inte prioriterad. Efterarbetet kan ta många dagar, ibland upp till en eller två veckor, och då har de flesta redan hunnit öppna sina egna infarter själva.

När gatorna hyvlas med väghyveln öppnas infarterna under samma dag.

Genom vissa byar går det en allmän väg och då är det Trafikverket som beslutar om snöröjning.

De byarna med kommunala gator utanför tätorten plogas av entreprenörer vid en snömängd på över 6 cm vid vardagar och 8 cm under helgerna.

Enskilda vägar som driftas av kommunen med statsbidrag har lägre prioritet och plogas vid ca 8 cm. Precis som i tätorten påbörjas snöröjningen tidigt på morgonen  och tar ca 10 timmar innan plogsvängen är avslutad. Det innebär att det kan ha kommit mer snö på vägen innan plogbilen har hunnit komma dit. 

Felanmälan kan du göra via kommunens växel eller via mejl. Mer information om felanmälan hittar du här på kommunens hemsida.

Att anpassa hastigheten till väglaget. Vi vill också be medborgarna att tänka på vart man parkerar sina bilar. Ibland kan det svara svårt för plogbilen att komma fram.

Tänk på att plogningen ska kunna ske på gatans hela bredd och att området mellan gatan och din tomtgräns är avsett för snöupplag för kommunens snöröjningsfordon.

Tyvärr händer det ibland att våra fordon och maskiner skadar ex. brevlådor, staket etc. vid snöröjningen. Skulle det inträffa felanmäler du det här.

Tänk på att plogningen ska kunna ske på gatans hela bredd och att området mellan gatan och din tomtgräns är avsett för snöupplag för kommunens snöröjningsfordon. Kommunen ersätter inte föremål som du har placerat utanför din tomtgräns.

Uppdaterad den 15 december 2023