Till huvudinnehåll
    Lycksele kommun > Nyheter > Vid snö och halka, vad är det som gäller på kommunens gator och gång- och cykelvägar egentligen?

Vid snö och halka, vad är det som gäller på kommunens gator och gång- och cykelvägar egentligen?

Bild på traktor som skottar snö.

När snön lägger sig på våra gator och gång- och cykelvägar uppstår alltid frågor och synpunkter om snöröjningen och halkbekämpning. Men vilka kriterier, ramar och rutiner är det som gäller egentligen?

Huvuduppdraget och grunden för vinterväghållning
Grunden för vinterväghållning är att man ska kunna ta sig fram på gator och gång- och cykelvägar. Dock finns det undantag vid exempelvis extrema väderförhållanden.

Det finns fastställda ramar och rutiner för att vinterväghållningen ska vara så effektiv som möjligt. Därför finns det framtaget en prioriteringsordning med kriterier som ska följas. Det är framkomlighet och trafiksäkerhet som är huvuduppdraget. För att uppnå det har kommunen duktig personal som tillsammans med entreprenörer arbetar under svåra väderförhållanden, tidiga morgnar och sena kvällar.

Kriterier
På vardagar utförs snöröjning på alla områden vid mer än 6 centimeter och på helgerna 8 centimeter. Vid full plogsväng påbörjas snöröjningen klockan 03:00 och tar cirka 10 timmar, vilket innebär att det kan ha kommit mer snö på din gata innan plogbilen kommit dit. Beroende på mängden snö och hur tung den är, kan plogsvängar ta olika lång tid. Vid 4 cm plogas prioriterade gång- och cykelvägar och sammanbindande stråk klockan 07:00 under vardagar.

Snömätning.jpg

Prioritetsordning vid snöröjning:

  • Ploga
  • Siktröja
  • Hyvla/forsla bort snöhögar

Snöröjningsarbetet avslutas först när vi har kört bort snöhögar och tagit bort snövallar från korsningar och övergångsställen. Detta kan ta upp till två arbetsveckor.

Innan halkbekämpning utförs görs kontroller på ett antal ställen. Gång- och cykelvägar prioriteras samt backar och utfarter. Vid underkylt regn (blixthalka) sandas alla gång- och cykelvägar, gator och vägar. Sandningen tar flera timmar och vid extrem blixthalka kan det dröja innan just din gata blir sandad.

Prioriterade gator och gång- och cykelvägar
Det är inte rimligt att kommunen ska ha resurser att omedelbart snöröja de kommunala gatorna i hela tätorten samtidigt. Därför finns det ett prioriterat vägnät. När det är gränsfall, strax under 6 cm snö under vardagar eller under 8 cm på helger, så plogas vissa gator så kallade långstråk/genomfartsgator där det är mer trafik än i ett villakvartersområde. Ex. på sådana gator är Timmervägen, Storgatan, Bångvägen, Länsmansvägen, Norrängsvägen, Anläggarevägen mfl.

På samma sätt prioriteras de kommunala gång- och cykelvägar där behovet anses vara störst. Cyklister och gående bör söka sig till dessa stråk under vinterperioden.

Vanliga frågor och svar
Varje gång det plogas får jag en plogvall på och intill min uppfart, vem ska ta bort den egentligen? Vi får många frågor om snöröjning och halkbekämpning på kommunala gator. För att underlätta för er har vi satt ihop vanliga frågor och svar, klicka på länken kommer ni direkt till den sidan. Klicka på frågan kommer svaret fram.

Tack för att ni underlättar arbetet för våra snöröjare!
Tack för att ni tänker på vart ni parkerar era bilar under vintern. Ibland kan det svara svårt för plogbilen att komma fram. Tänk även på att plogningen ska kunna ske på gatans hela bredd och att området mellan gatan och din tomtgräns är avsett för snöupplag för kommunens snöröjningsfordon.

Uppdaterad den 3 december 2024