Till huvudinnehåll

Anpassad måltid

Med anpassad måltid avses avvikelser från normalkosten på grund av etiska skäl - exv. vegetarisk mat, ej blodmat med mera. Det avser även anpassning gällande maten på grund av diagnosticerad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) där vi kan erbjuda en anpassad en veckas rullande matsedel. Observera att veckomenyn för anpassad måltid är en kompromiss med kraven på ”näringsriktig mat” och därför behöver kompletteras med frukt och grönt från salladsbordet.

Utöver själva maten kan anpassad måltid även innefatta måltidsmiljön.

Intyg: Kost av etiska skäl kräver inget intyg.

Anpassad matsedel, 1 veckas rullande meny, erbjuds skolelever som har intyg och förskolebarn som i samråd med vårdnadshavare, rektor, skolhälsovård och kostenheten tar beslut om behovet.

Uppföljning: Anpassad matsedel ska årligen följas upp i samråd med vårdnadshavare, rektor och elevhälsovården.  

Förnyelse av intyg och Avanmälan.
Ett nytt aktuellt intyg från hälso- och sjukvården lämnas vid förändrat behov och i samband med årskursbyte eller byte av förskola/skola av annan orsak – när barnet börjar förskoleklass, årskurs 4, 7 samt vid gymnasiestarten. Förnyat intyg behövs inte när det gäller celiaki.

Avanmälan av anpassad måltid/matsedel ska alltid göras av vårdnadshavare/myndig elev om barnet/eleven inte längre behöver det.

LÄNK TILL BLANKETT ANSÖKAN OM ANPASSAD MÅLTID

 

Anpassad måltid är en kostform som tillämpas barn med diagnostiserad neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Behovet av anpassningen behöver årligen följas upp i samråd med elevhälsovården.

Köket tillhandahåller en matsedel med rätter som:

  • Ser alltid likadant ut
  • Består endast av rena icke ihopblandade komponenter
  • Serveras komponentseparerat, fram för allt såsen serveras extra

För skolelever med behovsanpassade måltider på grund av NPF erbjuder Lycksele kommun i första hand en fast femdagarsmeny med alternativa maträtter. Förutom denna femdagarsmeny är elever med behovsanpassade måltider också alltid välkomna att äta av maten som erbjuds i den vanliga serveringen.

Veckomeny

Måndag: Köttbullar, makaroner

Tisdag: Fiskpanett, potatis

Onsdag: Varmkorv, makaroner

Torsdag: Stekt kyckling, ris

Fredag: Köttfärssås, spagetti

Skulle inte heller dessa maträtter fungera finns möjlighet att beställa pannkaka eller potatisbullar.

Observera att veckomenyn för anpassad måltid är en kompromiss med kraven på ”näringsriktig mat” och behöver alltid kompletteras med frukt och grönt från salladsbordet.

Om ditt barn behöver ytterligare anpassning av lunch, frukost eller mellanmål kan det göras i samråd med dig och ditt barn, skolans elevhälsogrupp och ansvarig på Kostenheten. Elevhälsogruppen eller förskolans rektor hjälper också till om ditt barn behöver hjälp med anpassning av miljön där ditt barn äter.

 

Uppdaterad den 4 oktober 2023