Till huvudinnehåll

Luften utomhus

Lycksele har en historik med dålig luftkvalitet vilket vi lyckats vända till det bättre efter att många bytt primär uppvärmningskälla från vedeldning till andra alternativ. Idag tros biltrafiken vara den största källan till luftföroreningar inom tätorten. Vedeldning i kaminer och vedpannor bidrar också till lokala föroreningar.

Luftföroreningar orsakar stor ohälsa på befolkningsnivå och kostar samhället stora summor varje år. Föroreningarna bidrar till många olika sjukdomar och kopplas bland annat till hjärt- och kärlsjukdomar, demens och cancer. Trots att Lycksele har bättre luft än många stora städer kan vi förvänta oss förhöjda föroreningshalter under delar av året och under vissa dygn.

 

Kartläggning av kommunens luftkvalitet

Kommunen har kartlagt och uppskattat föroreningshalterna inom kommunen och bedömer att vi uppfyller de bindande miljökvalitetsnormer som finns. Vi bedömer också att luftkvaliteten under vissa tider på året och vissa dygn kan vara förhöjda över dygnsmedelvärden som finns för vissa föroreningar. Vi kan få bättre luftkvalitet och alla kan vara med och bidra till det.

Hela kartläggningen finns att läsa i länken till höger.

 

Alla kan bidra till att minska utsläppen. Här är några förslag på vad du kan göra:

  • Välj andra transportmedel än bil när du kan.
  • Tillämpa ecodriving om du måste ta bilen.
  • Använd motorvärmare när det är kallt.
  • Låt inte bilen stå på tomgångskörning.
  • Använd bara kluven och torr ved om du eldar.
  • Undvik att pyrelda.

Vedeldning bidrar till utsläpp av luftföroreningar och kan lokalt orsaka skadligt höga halter. Försäljningen av eldstäder har ökat och de senaste årens höga energipriser kan ha orsakat att fler eldar med ved i större utsträckning än tidigare.

Avfall som exempelvis kartonger, plast eller förpackningar är förbjudet att elda. Små eldstäder har inte samma reningsutrustning och filter som exempelvis Dåva i Umeå. Om man eldar avfall uppstår andra föroreningar än vid vedeldning och dessa är än mer hälsoskadliga.

Naturvårdsverket har tagit fram råd till dig som eldar med ved i vedpanna och kamin, spis eller ugn.

Naturvårdsverkets råd för dig som eldar med ved. https://www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/luft-och-klimat/vedeldning/#E-1450813113

Det är inte tillåtet med tomgångskörning inom tätbebyggt område mer än en minut. Starta motorn först i det ögonblick du ska köra iväg. Att undvika tomgångskörning förbättrar luften och gynnar vår hälsa.

Tidigare har det förekommit klagomål på att föräldrar står med bilen på tomgång när man lämnar sina barn på förskolan. Detta är särskilt olämpligt då avgaserna riskerar att komma in i förskolan via friskluftsintag. Barn är extra känsliga för föroreningar.

Uppdaterad den 14 mars 2024