Wilma lever ut sitt kreativa entreprenörskap

22-åriga Wilma Forsberg är entreprenör ända ut i fingerspetsarna. Hon startade sitt första företag direkt efter studenten och sommaren 2022 öppnade hon second hand-butiken ReCloset. Hon konstaterar att det finns goda förutsättningar att förverkliga sina entreprenörsdrömmar i Lycksele.

– Här finns ett jättebra nätverk av organisationer som erbjuder stöd till den som behöver det, säger hon.

Wilma var tidigt på det klara med att hon ville driva sin egen verksamhet och under studierna på Tannbergsskolans ekonomiprogram fick hon lära sig grunderna i ekonomi och juridik och även hur man startar, driver och utvecklar ett företag.

Så snart hon tagit studenten startade hon skönhetssalongen Chill Beauty.

– Jag har alltid velat skapa och göra saker på mina egna villkor och friheten är det bästa med att driva eget. Jag får vara kreativ och forma verksamheten precis som jag vill ha den, säger Wilma som kombinerat arbetet på salongen med att jobba som medlemshandläggare på Småföretagarnas A-kassa.

Idag är salongsverksamheten vilande. Sensommaren 2022 slog hon i stället upp portarna till second hand-butiken ReCloset på Storgatan i centrala Lycksele. Hit kommer människor med kläder och mindre inredningsdetaljer som sedan säljs på kommission. Det innebär att den som lämnat in varan får tillbaka 30 procent av försäljningssumman.

– Jag älskar att shoppa och har länge gillat second hand. Jag fick idén till butiken när jag skulle rensa i garderoben och insåg att jag hade flera fina plagg som jag inte använder, säger Wilma.


Lyckad invigning

I början av juli startade Wilma insamlingen och hon fick väldigt fin respons.

– Många var taggade och öste beröm över initiativet. Second hand blir alltmer trendigt och fler och fler människor inser att det är hållbart, både ekonomiskt och miljömässigt, att köpa begagnat, säger hon.

I slutet av augusti var det premiär för ReCloset i samband med eventet ”En dag på stan”, där företagare och butiker tillsammans visar upp sina utbud.

– Det blev en jättelyckad invigning. Jag hade proppfullt med kunder i butiken och bra försäljning, så jag var gråtfärdig av glädje efteråt, säger Wilma.


Vad har du för tips till dem som vill starta eget?

– Ta hjälp av kontakter och företagare i din närhet. Jag kan även rekommendera att ta kontakt med näringslivskontoret i Lycksele, som gav mig tips och råd om hur man kan göra i en uppstart och vilka hjälpmedel som finns. Jag sökte och fick Region Västerbottens mikrostöd, vilket var tacksamt. Jag vill även slå ett slag för NyföretagarCentrum och Företagarna som båda stöttar nya entreprenörer.


En idrottsmänniska

Wilma har idrottat hela sitt liv och hon tävlade tidigare i hopprep, både på nationell och internationell nivå.

– Jag har representerat Sverige tre gånger och tagit två EM-brons, 2013 som junior och 2015 som senior. Laget bestod av fyra personer och tre av oss bor i Lycksele. Ingen av oss hoppar aktivt längre, men jag var tränare för tävlingsgruppen här i Lycksele från 2016 och fram till i våras, säger Wilma.


Vad är det bästa med sporten?

– Det har varit värdefullt att komma in i ett sammanhang och vara med människor jag trivs med. Att sträva mot samma mål och kämpa för något. Man delar med- och motgångar, vilket gör att gruppen blir som en familj. Jag är en social människa och laddar mig själv med energi genom att träffa andra.


”Här finns allt man behöver”

Wilma växte upp i Vänjaurbäck, en by knappt tre mil söder om Lycksele, som blomstrar tack vare flera inflyttade barnfamiljer.

– Det är roligt att den är så levande. Barnen går på byaskolan i Knaften precis som jag gjorde. Jag är ingen storstadstjej och gillar att Lycksele är en liten stad. Jag känner igen de flesta när jag går på stan och kan hälsa utan att det blir konstigt. Det blir mer personligt jämfört med vardagen i en storstad. Jag har flera vänner som pluggar på annan ort, men som kommer hem på helgerna och som pratar om att flytta tillbaka efter studierna. I Lycksele finns allt man behöver – affärer, restauranger och sjukhus, ett rikt föreningsliv och promenadstråk med närhet till både natur och stadskärna.


Fakta

Wilma Forsberg

Ålder: 22.

Bor: Lägenhet i centrala Lycksele.

Familj: Pappa, hans fru och hennes två barn. Mamma, hennes man och min halvbror. Samt en syster.

Intressen: Idrotta och umgås med vänner och familj.

Läser helst: After-böckerna.

Tittar helst på: Serier. ”Stranger things” är favoriten just nu.

Lyssnar helst på: Hiphop.