"Vi har aldrig tvivlat"

Lärarstudenten Sofia och snickaren Robin valde huset med potentialen stället för den nybyggda villan utanför Umeå. Det familjära, naturen och lugnet i Lycksele var det som fick dem att tänka om.

– Jag är uppvuxen här och känner till staden, det känns familjärt och tryggt, säger Sofia.


Det är en krispig dag i slutet av november. Den första kyliga luften har bitit tag om Lycksele och nysnön glittrar fint i solskenet. Familjen Lundgren tar en sparktur i det vackra vinterlandskapet medan det yngsta barnet sover gott i vagnen.

Sofia och Robin Lundgren valde Lycksele efter ett par år i Umeå. De längtade efter ett annat liv, ett liv med mer lugn. De hade påbörjat ett stort byggprojekt med en nybyggd villa en bit utanför Umeå, villan som skulle bli familjens drömhus. Under byggnationen började längtan efter något annat.

– Vi insåg att vi egentligen längtade efter ett helt annat liv. Där natur, friluftsliv, lugn och det familjära får större plats, säger Sofia. I Umeå körde vi mycket bil och avstånden var betydligt större.

- Det blev ett projekt varje gång vi skulle hitta på något. Här i Lycksele är det nära till allt, berättar Robin.


Tankarna på en annan livssituation

Tankarna på en annan livssituation tog fart och familjen började leta hus i Sofias barndomsort Lycksele – Jag är uppvuxen här och känner till staden, det känns familjärt och tryggt, säger Sofia.

Familjen hittade ett hus de fastnade för, la ett bud och vann. Huset var helt i original från tidigt 70-tal, men med stor potential och ligger på det familjära området Forsdala. Flyttlasset gick augusti 2020 och familjen började renovera direkt.

–Vi ville göra det till vårt eget och vi såg verkligen potentialen, säger Robin.

Robin som är utbildad snickare fick snabbt ett nytt jobb i Lycksele på Strömbergs och Häggströms. Sofia är just nu föräldraledig och har tagit uppehåll i lärarstudierna. Hon tycker att det är enkelt att vara student i Lycksele då det finns bra kommunikation till Umeå universitet och även möjlighet till att skriva salstentor här på plats.

Lärarjobb finns det gott om i Lycksele och Sofia hyser inga tvivel på att starta sin karriär på någon av stadens skolor.

– Jag känner mig hoppfull inför ett arbete som lärare här i Lycksele, säger Sofia.

"Staden känns levande"

Efter en tids renovering har familjen landat och trivs väldigt bra.

-Även om vi flyttade hit under pandemin känner jag att vi hittar på mer nu än vad vi gjorde i Umeå. Vi gillar friluftsliv och nyttjar det mer nu än vad vi gjorde tidigare. Nu har vi närhet till både naturen och elljusspår. Det finns de butiker vi behöver och vi tycker det händer mycket i Lycksele, staden känns levande. Här på vårt villaområde på Forsdala finns en engagerad förening som bland annat ordnar en skridskobana där många barnfamiljer gärna hänger. Det blir det en naturlig samlingsplats där vi lärt känna många nya vänner, berättar Sofia.

- Det känns mer personligt här i Lycksele, vi har aldrig tvivlat, avslutar Sofia.

 

Text och foto: Camilla Lindqvist