Flytten till Lycksele blev guld värd för Jenny Silverplatz

Kalixbon Jenny Silverplatz och Lyckselebon Peter Lindholm föll med dunder och brak för varandra på en hemvärnsövning. Flytten och förändringen mitt i livet gav även ett nytt jobb som försäkringsutredare på Småföretagarnas a-kassa, Småa.

– Det har gått så lätt att komma in i Lycksele och jag fick ett jobb som är fantastiskt roligt och utvecklande, säger Jenny.

Det har gått lite drygt tre år sedan Jenny tog sitt pick och pack från villan i Kalix och flyttade söderut till Västerbottens inland. Då hade hon sagt upp sig från pappersbruket, tagit ut den kvarvarande semestern och såg framemot sitt nya liv.

– Vi levde tillsammans på avstånd ett tag men 36 mils pendling tar på krafterna, så jag gjorde slag i saken och sökte jobb på Arbetsförmedlingen i Lycksele och fick det, berättar Jenny.

"Området är jättemysigt"

Hon har aldrig varit den som dragit sig för nya utmaningar. Som när det vankades militär tjänstgöring och en ung Jenny gjorde grundutbildningen för att ansluta som artillerisoldat på en bandkanon vid militärbasen I19 i Boden. När hon flera år senare fick en inbjudan från Norrlandsbataljonen som skulle starta upp ett granatkastarkompani gick hon med i Hemvärnet. Med sin artilleribakgrund från värnplikten var hon en perfekt officerkandidat och 2017 startade grundutbildningarna.

Från Lycksele mötte en annan hemvärnssoldat upp i Peter Lindholm.

– Det var där vi träffades och började lära känna varandra, så jag är ju jätteglad för vad Hemvärnet har betytt, säger hon.

I dag är fänrik Silverplatz gruppchef för en pjäsplats med tio övningsdygn på ett år, samtidigt har livet i Lycksele blivit hennes nya vardagsliv. Tillsammans har Jenny och Peter hittat sitt drömboende nere i hamnen.

– Vi hade velat gå på bio men gick på visningen istället. Det blev något av ett spontanköp. Peter har alltid velat bo i hamnen som det kallas och jag föll direkt för det här gulliga lilla huset så plötsligt var vi med hus och det har vi inte ångrat. Området är jättemysigt med närheten till både vattnet och Gammplatsen där vi rör oss mycket, säger Jenny.

I svallvågorna av den stora omorganisationen på Arbetsförmedlingen blev hon utan arbete, men runt hörnet väntade nästa utmaning i form av Småa som valde att förlägga sitt huvudkontor till Lycksele, medan det mindre kontoret finns i Stockholm. I den andra rekryteringsrundan 2020 anställdes Jenny som försäkringsutredare.

"Vet vi att vi klarar nästan vad som helst"

– Det har varit ganska mycket nytt för mig som gått från tung industri till kundtjänst och nu ett administrationsjobb. Vi utreder våra medlemmars rätt till a-kassa när de blir arbetslösa och det är nästan bara företagare som är medlemmar. Jag har härliga kollegor och en jättebra chef, så det fungerar på alla nivåer och det känns extra roligt att jag fått vara delaktig i en uppstart av en ny verksamhet på orten, säger hon.

Inte långt efter Småas etablering i Lycksele slog pandemin till vilket drabbade medlemmarna hårt. Organisationen utsattes för ett sällan skådat tryck.

– I dag vet vi att vi klarar nästan vad som helst, eftersom vi ridit ut den värsta stormen genom tiderna. Vi är ett sådant engagerat och bra gäng där alla bidrar med brokiga bakgrunder och brett kunnande. Det tror jag är en styrka när man etablerar sig på en ort som Lycksele. Och kanske är man också lite mer trogen sin arbetsgivare här, det är i alla fall min känsla, säger Jenny.

 

FAKTA DET HÄR ÄR JENNY

Namn: Jenny Silverplatz.

Ålder: Fyllde 46 år nu i november.

Bor: Hamnen, Lycksele.

Yrke: Försäkringsutredare, Småa.

Familj: Sambo med Peter Lindholm, tf vd på Lybo, två vuxna söner sedan tidigare äktenskap och Peters två vuxna barn som bor i Lycksele, respektive Stockholm.

Husdjur: Welsh Springer Spanieln Penny, snart 8 år.

 

Jennys 3 smultronställen

1/ Gammplatsudden

”Här går vi med pannlampa och rastar hunden, ibland stöter vi på rådjur eller slagugglan som vi såg så många gånger i våras. Den seglade ljudlöst runt bland träden, helt fantastiskt”.

2/ Älven

”Här hänger vi massor, både sommar som vinter. Vi har haft en liten båt liggande nedanför där vi bor. Det har varit så enkelt att packa matsäck och bara dra iväg efter jobbet, det förlängde hela sommaren. Och på vintern är det supermysigt att gå den upplogade isvägen. Dubbskor och långpromenad!”

3/ Budhas Kafferosteri

”Hit tar vi med alla som kommer utifrån och hälsar på, ett måste för att det är så mysigt och unikt med ett kafferosteri i världsklass bara runt knuten. Själva går vi hit för en fika i stort sett varje vecka”.