Läkaren som valde att satsa på attraktiva Lycksele

Efter sju år med egen läkarpraktik i Norge kände John Dahlström att det lockade att flytta hem till Sverige igen. Att fortsätta som egen företagare kändes självklart och drivkraften att ta nästa steg med en större praktik fanns också. Lösningen blev expansiva Lycksele i Lappland och hälsocentralen Medicinkonsulten.


– Det jag tog med mig från Norge är kunskapen om hur viktigt det är att våga investera om du vill att det ska utvecklas. Den optimismen märker jag från flera håll här också, säger John.

Det lilla samhället Eikelandsosen, en timme från Bergen, hade egentligen allt. Här bodde familjen 50 meter från den drömlika fjorden och bakom huset tornade fjället upp.

– Det var fantastiskt fint på alla sätt – och fantastiskt mycket regn, säger John och skrattar till.

"Lycksele såklart ett hett alternativ"

När John och hustrun Petra fått sin förstfödde son kände de för ett äventyr utomlands. Dörrarna till Norge öppnades av en slump och John tog ett vikariat på kliniken i Eikelandsosen, där han senare blev färdig specialist inom allmänmedicin. Den svenska läkaren som ägde kliniken skulle efter en tid gå i pension och frågan gick då till John om att ta över praktiken.

– Egentligen hade vi bara tänkt stanna till ett tag, men det är ju så där när man trivs. Åren gick och vi trivdes både med våra jobb och socialt, säger han.

Men i och med pandemin förändrades livet, saknaden efter Sverige och avståndet till deras familjer hemma i Västerbotten blev påtagligt. När resandet begränsades blev det ännu svårare att mötas och de började aktivt undersöka möjligheterna att flytta. Båda kommer från Västerbottens inland, Petra från Lycksele och John från grannkommunen Vindeln.

– När vi tittade på vart vi skulle vilja flytta så var Lycksele såklart ett hett alternativ. Jag kände till Medicinkonsulten som ett etablerat och välskött företag så jag tog kontakt med ägarna för att fråga hur de såg på framtiden. Det visade sig att de hade gått i tankarna att sälja för att gå i pension, säger han.



"Stor möjlighet att påverka hur jag vill att vården ska bedrivas"

I mitten av augusti gick flyttlasset över gränsen och under hösten var dags för John att börja jobba på Medicinkonsulten för att ta över som verksamhetschef och ägare till Medicinkonsulten vid årsskiftet.

– Har du väl blivit entreprenör är det svårt att gå tillbaka till att vara anställd, så kände i alla fall jag. Här har jag en stor möjlighet att påverka hur jag vill att vården ska bedrivas utifrån de ramar som finns. Det kändes jätteskönt när bitarna föll på plats och en stimulerande utmaning öppnade sig, förklarar han.

Pandemin har påskyndat digitaliseringen och bidragit till att reducera avstånd. I framtiden tror John att vården kommer att digitaliseras vidare, något som han ser flera positiva vinster med.

I Norge avyttrades den lilla kliniken och nu väntade en betydligt större arbetsplats med allt vad det innebär. Medicinkonsulten har i dag 15 anställda, inklusive AT- och ST-läkarna. Här erbjuder man primärvård och BVC med distriktsläkare, distriktssköterskor, undersköterskor, läkarsekreterare, psykoterapeut, sjukgymnast, arbetsterapeut, dietist och fotvårdare.

 

"En väldigt stimulerande utmaning"

– Det kändes som en väldigt stimulerande utmaning att få utveckla ledarskapsdelen. Jag vill fortsätta på den platta ledningsstrukturen med ett gott samarbete och högt i tak kring frågor som hur vi kan utvecklas och förbättras. Vi vill vara en vårdcentral som finns där för patienterna med god tillgänglighet och god vård. Vi ska vara flexibla och möta patienterna utifrån deras behov, säger John.

– Fördelen med att vara privatägda och något mindre till storleken är att vi har en organisation där vi kan välja att fördela arbetet på det sätt vi tycker är bäst. Det finns alltid en risk att patienten träffar flera yrkeskategorier innan den kommer rätt. Vi har kortare beslutsvägar och kan direkt välja om det är läkare, sköterska eller kanske kurator som patienten bör inleda ett samtal med, säger han.

"Vi stortrivs och har känt oss välkomna"

John studerade läkarlinjen på Umeå universitet och gjorde sedan sin AT-period i Lycksele och påbörjade även sin specialisttjänstgöring som narkosläkare här – så det var en nygammal bekantskap med Lycksele som han återupptog i somras.

Lyckligtvis var det som att alla bitar i familjens tusenbitarspussel föll på plats i samma veva. Nu bor de i ett vackert hus och har behållit närheten till vattnet från tiden i Norge.

– Det gick nästan lite för fort men det dök upp ett hus som var tillräckligt stort för vår familj med fyra barn och härlig utsikt över Umeälven. Det var lite för bra för att inte slå till. Vi stortrivs och har känt oss välkomna från första dagen och funnit oss till rätta, säger John.

"Staden växer och det ger ringar på vattnet"

Det har också hänt mycket med Lycksele under tiden som familjen varit ute på sitt äventyr. Näringslivet har växt och breddats och det är stort tryck på bostadsmarknaden.

– Vi har blivit positivt överraskade över framtidsandan. Man märker att fler vill flytta tillbaka, staden växer och det ger ringar på vattnet. Ta bara sättet som vi blev bemötta som nya företagare – både kommunen och andra företagare tog kontakt och vill att man snabbt ska bli involverad i det lokala näringslivet. Det är viktigt att skapa ett klimat som är gynnsamt för alla, en anda där alla hjälper och stöttar varandra, menar han.

– Jag tror också det kan vara lättare att etablera sig här än på en större plats. Det finns en drivkraft som grundar sig i vad vi själva är beredda att göra och i Lycksele är den viljan stor. Jag har redan lärt känna folk från olika branscher, bredden är påtaglig här, och när man inte är konkurrenter är det lättare att få hjälp, tips och utbyta erfarenheter. Lycksele är en lagom stor småstad, så stor att utbudet är brett men så liten att allt är nära och personligt.