”För mig är Lycksele möjligheternas stad”

För Jane Nakitto är Lycksele möjligheternas stad. Hon var 12 år när hon flyttade till Lycksele och har sedan blivit kvar.

Jane kommer ursprungligen från Uganda men kom till Sverige tillsammans med sin familj i slutet av 1980-talet. När hon var 12 år flyttade familjen bestående av åtta syskon till Lycksele.

- Jag tycker det var lätt att komma in i samhället och har trivts bra. Min övriga familj har flyttat härifrån och är nu utspridda i flera olika länder. Men jag stannade kvar i Lycksele. Jag tror inte jag skulle ha utvecklats så mycket som människa om jag bott i en större stad. Att känna människor och att man känner igen varandra på gatan och hälsar på varandra är viktigt för mig. Det blev ännu viktigare och en trygghet när jag fick barn, säger hon.

"Jag vill hela tiden utvecklas"

Under 23 år har Jane jobbat som tandhygienist med många olika ansvarsområden på Folktandvården Stenbergska. Just nu är hon tjänstledig för att prova ett jobb som verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan.

- Jag vill hela tiden utvecklas och kände att det skulle vara roligt att prova på något nytt.

Kan du nämna några fördelar med Lycksele?

- Vi har nära till allt. Både till naturen, jobb och aktiviteter. Under barnens uppväxt har jag inte behövt bil, utan barnen har tagit sig på aktiviteter. Mina barn har också varit väldigt aktiva och det finns ett bra föreningsliv att välja på. Vi har också flygplats och andra kommunikationer. För mig är Lycksele min hemstad. Självklart finns hinder men jag försöker alltid se möjligheterna. För min del finns inte ett bättre ställe att bo på. är För mig är Lycksele möjligheternas stad, säger Jane Nakitto.