"Det ska bli spännande att följa utvecklingen"

Från Tyskland via Umeå och i mål. Det nyinflyttade paret Hanna och Adrian kombinerar karriär med det naturnära livet i Lycksele.

Det är en vit och krispig vinterdag och det börjar lacka mot jul när jag möter det unga paret Hanna och Adrian på stadsparken i Lycksele. Hanna kommer ursprungligen från Tyskland och Adrian är född och uppvuxen i Umeå. 2009 flyttade Hannas familj till Hälsingland och under studietiden pluggade Hanna i Umeå för att slutligen landa i Lycksele.

- Lycksele var ingen självklarhet för mig. Det fick sakta mogna fram, säger Hanna.

Adrian har inte heller någon direkt koppling till orten. Några besök på stadens djurpark är hans starkaste minne från Lycksele.

 

Träffades av en slump

Hanna och Adrian träffades under studierna på Umeå universitet. De båda pluggade till statsvetare, men i olika klasser.

- De var bara en tillfällighet att vi träffades, säger Hanna. Jag började med att läsa en kurs för att sedan plugga statsvetenskap. På den kursen gick Adrian som då påbörjat utbildningen till statsvetare. Jag minns att första gången jag lade märke till honom var när han kom in lite försenad in på introduktionen. Adrian visade upp en rolig presentation om sig själv och sedan blev vi slumpmässigt indelade i grupper och jag hamnade med Adrian. Vi började umgås mer och det visade sig att vi båda gillar bowling. En perfekt matchning!

 

Startskottet på något nytt

Efter avslutade studier sökte Adrian jobb och fick snabbt ett arbete som nämndsekreterare i Lycksele. Tjänsten passade honom perfekt och tanken var att se det som en bra erfarenhet, något att lägga till på meritlistan. Lycksele var inte alls ett självklart val för honom.

Hanna som då hade två terminer kvar på utbildningen valde att bo kvar i Umeå och Adrian pendlade.

- Det gick bra att pendla, men tanken på att flytta började gro då jag insåg alla fördelar med att bo här, säger Adrian.

- Hos mig fanns aldrig tanken om en flytt säger Hanna. Att lämna Umeå kändes inte alls relevant. Så kom coronan och vi började med distansstudier, det blev startskottet på något nytt.Pandemin fick paret att tänka om

Under pandemin blev distansstudier ett ultimatum för Hanna och tankarna på flytt blev mer relevanta.

- Jag hade inte långt kvar av studierna och Adrian talade väldigt gott om Lycksele och om sin arbetsplats på stadshuset. Tanken på att flytta hade mognat och jag kände mig redo för att ta steget, berättar Hanna.

Alla pusselbitar föll på plats för paret då Hanna fick möjlighet till en projektanställning i kombination med studierna och dessutom hittade de en helt nyrenoverad lägenhet att flytta in i.

- Livet flyter på bra, jag arbetar nu som handläggare på överförmyndarenheten, säger Hanna.


Arbetet på Stadshuset har varit en bra ingång till nya relationer.

- Jag upplever att det är lätt att ta kontakt och få svar om det är något man undrar över. Det finns en öppenhet och ett stort intresse för att välkomna varandra här. Jag söker information via kollegor i stället för att googla, säger Adrian och skrattar.

En rolig händelse som paret minns mycket väl var när de testade bowla för första gången i Lycksele.

- En av medlemmarna i Lycksele bowlingförenig kom och pratade med oss och gav oss en introduktion med tips och trix för att bli bättre. Det hade aldrig hänt i en större stad, menar Hanna.


Drömmer om en egen gård

Hanna berättar att cykling är en naturlig del av deras liv och används flitigt i vardagen. De har nyss köpt en bil, men den används bara vid längre sträckor, eftersom här finns allt nära. Att cykla i Lycksele tätort är inga problem. Utbudet av naturnära upplevelser finns runt hörnet och lyxen att inte behöva leta efter en ledig grillplats är otroligt skönt, menar Adrian. Restaurangutbudet är till parets stora förvåning också bra med tanke på stadens storlek. Här finns allt de behöver bara i en mindre skala.

Hanna och Adrian trivs bra i sin lägenhet, men drömmer om en egen gård, gärna en bit utanför Lycksele. Getter, höns och osttillverkning står högt upp på önskelistan. Hanna har tidigare bott på en gård med sina föräldrar och saknar det livet.

- Jag valde Umeå för studier men nu drömmer vi om en gård utanför Lycksele. Gärna med några djur, vi ser fram emot att prova oss fram, säger Hanna.

Nu ser paret fram emot att upptäcka mer av Lycksele.

- Mycket är på gång i staden och det ska bli spännande att följa utvecklingen, säger båda.


Text och bild: Camilla Lindqvist