"Att göra skillnad är jättekul"

Aysa Önnerlöv, 21, trivs bäst som aktiv, när hon får stötta och inspirera. I höstas besannades drömmen om eget företag när hon och mamma Marina tog över secondhandbutiken ReCloset på Storgatan i Lycksele. 

– Det har varit jättekul och lärorikt och vi har fått mycket positiv respons. Det är såklart mycket att lära, även om jag tidigare drivit UF-företag på skolan och lärt mig starta, driva och avveckla ett företag. Det här är ändå helt annorlunda.

På Instagram kan man följa butikens utveckling och den kreativa ådran hos både mor och dotter märks. Intresset för hållbarhet är något som kommit på senare dar för Aysa, i takt med ökad klimatmedvetenhet.

– När jag var liten hade jag väl samma tanke som de flesta på den tiden, att secondhandkläder luktade typ gammalt garage. Men nu är det annorlunda. Jag försöker också göra medvetna val även i vardagen, inte bara kring konsumtion av kläder, men som att promenera till jobbet istället för att ta bilen.

Rådgivare till UF-företag

Aysa beskriver sig själv som glad, driven och engagerad. Hon är rådgivare till UF-företag på Tannbergsskolan och medverkar som jurymedlem på UF-mässan i Umeå i mars.

– Att göra skillnad på olika sätt är fantastiskt kul. Jag har precis gått med i ungdomsstyrelsen i Leader Lappland. Tanken är att driva något projekt tillsammans med mina medarbetare under 2025, det ska bli kul, säger Aysa.

Under uppväxten i Lycksele, främst med mamma och syskon hade hon saker på gång hela tiden.

– Jag var väldigt aktiv, spelade väldigt mycket fotboll, var mycket med kompisar. Det var väldigt kul.

Att den aktiva Aysa skulle bli butiksinnehavare var därför inget som förvånade särskilt många. Efter samhällsvetenskapliga programmet väntade studier till förskollärare i Uppsala, men efter ett halvår ändrades planerna. När hon sommarjobbat på ReCloset kom erbjudandet hon väntat på.

– Jag har länge haft planer på att starta eget, så när erbjudandet kom att ta över butiken var det en chans jag inte ville missa. Om jag skulle vilja fortsätta studera någon gång i framtiden finns ju möjligheten kvar.

Lyckseleborna bra på att stötta lokalt

I en inlandskommun som Lycksele finns många bidrag att söka för unga kvinnor som vill starta företag. Aysa vill slå ett slag för Näringslivskontoret.

– Många vill gärna hjälpa till om man har frågor och funderingar. Och Näringslivskontoret är otroligt duktiga på att vägleda och tipsa.

Aysa märker att Lyckseleborna tänker på att stötta lokala aktörer, och i en liten stad som Lycksele blir relationen till kunderna närmare.

– Det är som att man känner varann. Så kan jag tänka mig att det inte är på en större ort. Man får en helt annan gemenskap här.

Många i hennes ålder pratar om att flytta, de tycker inte man kan bo här och plugga. Men det stämmer inte menar hon.

– Nu finns stora möjligheter att plugga på distans från Lycksele, speciellt med nya campuset. Så man kan bo kvar och ändå plugga.

– Vi pratade just på jobbet om hur trist det är när folk säger att det inte finns något att göra här, och att det blir tomma lokaler. Men på senare tid har det ju hänt jättemycket i Lycksele. Det har byggts en paddelhall, öppnat nya butiker, Willys ska komma. Det är kul med de som faktiskt vågar satsa på inlandskommuner. För det är ju läskigt, man vet inte hur det går. Men här finns det mesta man behöver, och det blir vad man gör det till.

Aysa betonar även närheten till allting. Till skogen, familj och vänner.

– Och man känner sig trygg. Här kan vi ut och promenera på kvällarna utan problem. Det gjorde jag aldrig i Uppsala. Efter klockan nio gick jag inte ut.

Text och foto: Monica Wiksten Gideonsson