”Här får jag god livskvalitet”

I maj 2022 lämnade 47-årige Ivan Andréu Barcelona för Lycksele sedan han fått jobb på JM Indutech, en legotillverkare inom plåtbearbetning. Livet i norra Sverige skiljer sig mycket från det i den katalanska miljonstaden.

– I Lycksele kan jag göra mycket som jag inte kunde göra i Barcelona, säger Ivan.

Hur hamnade du i Lycksele?

– Min första avsikt var att flytta till Göteborg eftersom jag hade sett dokumentärer om staden och jag tyckte det var väldigt vackert med kusten. Jag hade inte tittat mot de norra landsdelarna, men när jag sökte på internet efter jobb i Sverige fick jag syn på Lycksele och ändrade mig. Det finns många företag här och jag bestämde mig för att åka hit och presentera mig för företag och ge dem mitt CV.

Hur kom du i kontakt med JM Indutech?

– Jag åkte till Lycksele på min julledighet vintern 2021–2022 och träffade en underbar person i receptionen på Lycksele stadshus, som gav mig adresser till flera metallföretag där JM Indutech var ett av dem.

Mats Fjällström, produktionschef på JM Indutech, berättar om rekryteringen av Ivan.

– Vi sökte personal och höll alla vägar öppna för att få tag på kompetens. Ivan hade lämnat sitt CV till mig och vd Jonas Öhman när vi inte var på plats. Vi såg att han hade många kompetenser som vi behöver och därför bokade vi in ett digitalt möte med honom. Han hade svetsat, monterat, kört kantpress och även konstruerat, så vi beslutade oss för att testa honom. Det har gått jättebra, han är duktig och noggrann, säger Mats.

Ivan arbetar med flera olika delar av produktionen på företaget.

– Att jobba på JM Indutech är väldigt bra. Jag har fått ett väldigt bra bemötande från mina kollegor och de som ansvarar för produktionen. Arbetsmiljön och lokalerna är perfekta och arbetet är högteknologiskt och bra organiserat, säger Ivan.

Hur har det praktiska vid sidan av jobbet löst sig?

– Mats har varit väldigt delaktig i min anpassning till livet här och vd Jonas Öhman och arbetsledare Jens Rönnmark har också varit behjälpliga med praktiska saker. Att hitta bostad var en utmaning, men Jens hittade den lägenhet jag bor i nu, och eftersom jag än så länge bara har ett tillfälligt personnummer så har företaget fått stå på hyreskontraktet och elabonnemanget. Det är en stor utmaning, för min egen sinnesfrid vill jag ha kontrakten i mitt eget namn.

Hur är livet i Lycksele?

– Lugnt. Just nu spenderar jag mycket tid åt att lära mig språket och ibland kommer jag på något att designa. Jag gillar även att sy. Jag kommer från en kaotisk, överfull och ibland farlig plats och här får jag god livskvalitet. Samhället här är väldigt annorlunda jämfört med det spanska. I Barcelona är det vanligt att arbetskamrater tar en kaffe, öl eller något att äta efter jobbet. Här åker man efter arbetsdagen. Jag tycker inte att förändringen är dålig och jag börjar vänja mig. Mitt stora intresse är naturen och målet är att hitta ett hus i skogen där jag kan smida och jobba med trä samt fiska och jaga. Jag har även ägnat mig åt olympiskt pistolskytte i Spanien och jag har hört att det finns en pistolskytteklubb här i Lycksele.


Fakta

Ivan Andréu

Ålder: 47 år.

Sysselsättning: Jobbar på JM Indutech.

Familj: Syster, svåger och brorson i Barcelona.

Läser helst: Läser nästan ingenting, men gillar att skriva. Jag har skrivit tre böcker. En mysteriebok, en skräckbok och en i min favoritgenre – den om den zombieapokalyptiska världen.

Ser helst: Serier från 80- och 90-talen, rese- och naturdokumentärer, sport och då särskilt snooker. Jag gillar även skräckfilmer och realityprogram om människor som lever isolerade.

Lyssnar helst på: Allt. I mina nedladdningar finns allt från klassisk musik och pop till flamenco och heavy metal.