Till huvudinnehåll

Skolmatsedeln ändras i Lycksele

Efter den kritik som har riktats kring den mat som serveras inom kommunens förskolor och skolor under hösten 2022, kommer Lycksele kommun att återgå till den tidigare matsedeln från 2021.

- Som åtgärd tog jag beslutet att från och med vecka 45 servera skolmatsedeln från samma tid 2021, säger Klaus Dudenhöfer, enhetschef för kost.

Varför tog ni det här beslutet?
- Att ändra matvanor tar tid. Vi tar till oss av den kritik som kommit till oss och återgår till den tidigare matsedeln. Vi kommer att fortsätta att jobba mot en mer näringsriktig mat med mindre hel och halvfabrikat. Men hur det förändringsarbetet ska gå till får vi se längre fram, säger Klaus Dudenhöfer.

- Vi gör också detta för att det har blivit en arbetsmiljöfråga för vår personal som jobbar med kost. De har fått mycket kritik, trots att de gjort ett fantastiskt arbete med att tillaga maten från grunden. Och för att de ska få ett lugn i arbetet går vi tillbaka till den tidigare matsedeln, fortsätter Klaus.

Vad innebär beslutet i praktiken?
- Vi kommer att använda oss av råvaror som vi använt tidigare, som barnen känner igen sedan tidigare. Det kommer fortfarande också att serveras vegetariskt, men inte varje vecka som i dag, säger Klaus Dudenhöfer.

Här finner du en samlad information om kost och måltider inom Lycksele kommun. Samt skolmatsedel. www.lycksele.se/kommun/barn-och-utbildning/maltider-och-kost/

Uppdaterad den 17 oktober 2022