Till huvudinnehåll

Naturvårdsverket besöker Lycksele

Igår samlade Naturvårdsverket i samarbete med Lycksele kommun, Länsstyrelsen i Västerbotten och Biosfärområde Vindelälven-Juhttatahkka ett antal kommuner i Medborgarhuset i Lycksele. 

 

Syftet med dagen var att skapa dialog om möjligheterna med grönplanering

Många vinster kan skapas genom att få med de gröna aspekterna i kommuners strategiska planering. Grönstrukturen är nämligen en viktig del av den fysiska miljön och ett viktigt verktyg för byggandet av ett långsiktigt hållbart samhälle. Förutom att grönskan är vacker och mjukar upp hårdgjorda miljöer som gator och byggnader, bidrar den också till trivsel och minskar stress, sänker lokal temperatur, renar luft, dämpar buller och kan ta hand om stora mängder vatten vid skyfall.

En dag tillängad ämnet

Kommunstyrelsens ordförande Roland Sjögren inledde dagen och välkomnade deltagarna till Lycksele.

Representanter från Naturvårdverket berättade om utmaningarna kring förlusten av biologisk mångfald, klimatförändringar och ojämlik hälsa. Diskussioner fördes om bland annat hur kommunernas roll i planering av mark och vatten. Deltagarna fick tips om olika möjligheter för kommuner att söka medel för att utveckla grönstruktursatsningar och hållbara städer och de fick höra om exempel på långsiktigt hållbar planering, grönplanering och naturbaserade lösningar. Naturvårdverket och Länsstyrelsen berättade vidare om vägledningar, verktyg, arbetssätt som kommuner kan ha stor nytta av för att arbeta hållbart med utmaningarna.

Innan lunchen tog deltagarna en rask promenad i det kyliga men soliga vädret runt Stadsparken i grupper och bytte erfarenheter om sitt arbete med att planera för grönstruktur.

På eftermiddagen berättade Marja Skum om arbete med renskötsel kopplat till markanvändning och ett förändrat klimat, Marina Olofsson, miljöinspektör på Lycksele kommun om kommunens kartläggning för friluftsliv och Marlene Olsson, naturvårdare från Umeå kommun berättade om ett exempel på naturbaserade lösningar i stadsplanering.

Lycksele är en av fem platser i landet som Naturvårdsverket besöker i år i sin satsning på att nå ut till kommuner om möjligheterna med grönplanering.

 

Deltagare

Naturvårdsverket, Länsstyrelsen i Västerbotten, biosfärområde Vindelälven-Juhttatahkka, samt kommunerna Bjurholm, Dorotea, Lycksele, Malå, Robertsfors, Storuman, Umeå, Vindeln, Vännäs och Örnsköldsvik.

 

Lär dig mer

På vår webbkarta kan du se Lycksele kommuns friluftlivskartläggning, och här kan ni läsa om ett av kommunens skötselprojekt för att stärka den biologiska mångfalden

 

Fotograf: Naturvårdsverket

Uppdaterad den 6 december 2023