Handlingar och ritningar

Till din ansökan ska du bifoga underlag och ritningar. Med korrekta ritningar och handlingar har du möjlighet att få snabbare beslut i ditt ärende.
Så gör du dina ritningar
Ritningens innehåll
Ritningen ska
- Vara skalenlig och tydlig
- Vara ritad på vit, neutral bakgrund
- Tydligt visa vad ansökan avser och vad som är befintligt
- Vara ritade med datorbaserat verktyg (CAD) eller noggrant med linjal
- Vara rensad från eventuella gamla ankomststämplar och beslutsstämplar.
Ritningen ska innehålla
- fastighetsbeteckning
- ritningshuvud
- norrpil
- skalstock och information om vilken skala som används.
Vi ser gärna att ritningarna är markerade med ritningsnummer och datum så att det går att skilja olika versioner från varandra.
Ritningens format
Alla ritningar som lämnas in digitalt ska levereras som separata PDF-filer (varje ritning i en egen fil). Namnge filerna så att filnamnet beskriver typen av ritning.
-
-
Fasadritningar visar fasader för det som ansökan gäller - sedda rakt framifrån – och ska även innehålla information om kulör och material på fasad och takbeläggning. Hela fasaden ska normalt redovisas, om inte ansökan enbart gäller en förändring eller tillbyggnad på en liten del av en större byggnad. Fasadritningar är normalt i skala 1:100.
-
-
En planritning är en horisontell genomskärning som visar byggnaden eller åtgärden uppifrån. Planritningen ska redovisa sådant som väggtjocklek samt placering och storlek på fönster och dörrar. Från planritningen ska man kunna utläsa den sökta åtgärdens area och visa hur tillgänglighet för personer med nedsatt rörelseförmåga uppfylls. Vid nybyggnation av bostäder ska planritningen över entréplanet vara möblerad. Planritningar är normalt i skala 1:100.
-
-
En sektionsritning ska visa en vertikal genomskärning av byggnaden eller den åtgärd som lovansökan gäller. Ritningen kan exempelvis visa rumshöjd, färdiga golvnivåer, takvinkel och marknivåer vid entréer. Sektionsritning genom byggnad är normalt i skala 1:100.
-
-
Situationsplanen är en karta över tomten som ska visa alla befintliga och nya byggnaders placering i förhållande till fastighetsgränserna.
Situationsplanen utgör underlaget för prövning av tomten och byggnadernas placering mot gällande detaljplan, ledningar, servitut, gemensamhetsanläggningar och liknande. Därför är det väldigt viktigt att den är upprättad enligt kraven.
Nya byggnader ska måttsättas vinkelrätt från minst två olika fastighetsgränser till byggnadens hörn (färdig fasad) för att byggnadens placering ska kunna låsas. Minst tre måttsättningar ska redovisas. Viktigt att ange det mått som är närmast en fastighetsgräns.
I de fall då de planerade byggnadernas placering är långt från fastighetsgränser kan måttsättning göras mot andra fasta föremål. Om byggnaden ska uppföras inom strandskyddat område ska avståndet mellan strandlinjen och bygganden anges.
Utkragande byggnadsdelar så som exempelvis skärmtak, burspråk, farstu och liknande ska synas på ritningen.
Som underlag till situationsplan kan du använda avstyckningskartan. Om den byggnad du vill bygga kräver en nybyggnadskarta ser vi med fördel att situationsplanen är baserad på den.
Situationsplanen ska vara upprättad i skala 1:500 eller 1:400. Om tomten eller fastigheten är väldigt stor kan en annan skala användas.
-
-
På en markplaneringsritning visar du hur du tänkt planera din tomt. På ritningen ska du ange eventuella slänter, stödmurar, nivåer med mera.
Om du ska bygga nytt eller göra större tillbyggnader behöver du ofta lämna in en markplaneringsritning som visar hur marken omkring byggnaden är tänkt att planeras. Du kan använda situationsplanen som underlag när du skapar en markplaneringsritning.
Ritningen ska visa byggnadens placering, markhöjder, murar, slänter, in- och utfart, parkering och liknande. Den ska även visa hur ledningar för vatten och avlopp ska dras.
Uppdaterad den 10 februari 2025