Förhandsbesked
Om du har planer på att bygga något som kräver bygglov, kan du först ansöka om förhandsbesked. Ett beslut om förhandsbesked är förenat med en avgift.
Innan du ansöker om bygglov kan du välja att söka förhandsbesked. Förhandsbeskedet prövar om en viss åtgärd kan tillåtas på en viss plats och beslutet ger dig en försäkran om att du kommer att få bygga på platsen och att du i lugn och ro kan gå vidare och upprätta det ritningsunderlag som behövs. Förhandsbeskedet är alltså ett sätt för dig att tidigt få reda på om det du planerar att göra överhuvudtaget är möjligt på just den plats som du tänkt dig. Det är viktigt att ansöka om förhandsbeskedet i god tid, då det oftast tar längre tid att handlägga än ett bygglov.
När du ansöker om förhandsbesked bedömer vi platsens lämplighet utifrån flera olika aspekter. Bland annat undersöker vi:
- hur allmänna intressen i form av natur, kulturmiljö, friluftsliv med mera påverkas av ny bebyggelse på just denna plats,
- hur enskilda intressen i omgivningen, främst grannar och deras fastigheter, påverkas av platsens nya användning,
- hur samhällsservice av olika slag, till exempel kollektivtrafik, färdtjänst, ambulans, och räddningstjänst skulle fungera,
- att avlopp, bredband, vägar och tillfart kan anordnas.
I samband med din ansökan kan grannar och andra som berörs få möjligheten att yttra sig. Ibland kan även myndigheter och organisationer höras.
Hur länge gäller ett förhandsbesked?
Ett positivt förhandsbesked är bindande för kommunen i två år. Om en bygglovsansökan kommer in inom tvåårsperioden får kommunen inte avslå denna med motiveringen att platsen skulle vara olämplig. Däremot kan kommunen komma att ställa krav på till exempel utformning och exakt placering. Bara för att du får ett positivt förhandsbesked betyder inte det att du får påbörja åtgärderna.
Exempel på när det är bra att ansöka om förhandsbesked är:
- När du ska bygga ett nytt bostadshus utanför detaljplanerat område
- När du ska starta en verksamhet i en ny byggnad utanför detaljplanerat område
- När du vill veta säkert om du kan få bygglov innan du införskaffar alla bygglovshandlingar
Uppdaterad den 18 februari 2025