Trädgårdsavfall

Du kan lämna trädgårdsavfall på återvinningscentralen. Däremot kan du inte lämna träd, stubbar, rötter och stora grenar.
Dela upp materialet redan hemma, då kvistar läggs på en plats och löv, gräsklipp, fallen frukt med mera läggs på annan plats. Separata fickor.
Om man fraktar materialet i säckar tömmer man säcken på anvisad plats, tar säcken åter hem eller kastar den i brännbart. Hushållen kan lämna mindre mängder trädgårdsavfall (personbilsläp) fritt på återvinningscentralen.
Som trädgårdsavfall räknas;
- Gräsklipp, löv
- Bark
- Sågspån - mindre mängder
- Kvistar, grenar - små
Vad händer sedan?
Trädgårdsavfall som lämnas på återvinningscentralen går till kompost eller flisas och blir biobränsle.
NEJ TACK till
- Säckar (Brännbart - plast, papp eller "miljösäckar")
- Stubbar, stockar (kontakta personalen)
- Invasiva växter! Dessa ska förpackas i genomskinliga plastpåsar och lämnas i den gula containern för Invasiva växter på Lycksele ÅVC och i containern för brännbart på kristineberg och Örträsk ÅVC.
-
-
Invasiva främmande växter är arter som inte hör hemma i vår natur och som riskerar att ta över och tränga undan inhemska växter och djur. De sprider sig snabbt och kan orsaka stor skada på både biologisk mångfald och ekosystem.
Vanliga exempel på invasiva växter i Sverige är:
- Parkslide
- Blomsterlupin
- Vresros
Det finns även arter som är förbjudna att sprida enligt EU:s förordning om invasiva arter. Några av dessa som finns i Sverige är:
- Gul skunkkalla
- Jättebalsamin
- Jätteloka
- Tromsöloka
- Sidenört
Läs mer om invasiva arter på Naturvårdsverkets webbplats
Så hanterar du invasiva växter
Om du tar bort invasiva växter från din trädgård eller tomt är det viktigt att du inte slänger dem i komposten eller i det vanliga trädgårdsavfallet på återvinningscentralen. Risken är då stor att växtdelarna sprids vidare.
Gör så här:
- Lägg växterna i genomskinliga plastpåsar.
- Förslut påsarna noggrant.
- Lämna dem i den gula containern märkt "Invasiva växter" på på Lycksele ÅVC, på Kristineberg och Örträsk ÅVC lägger du dem fortfarande i containern för brännbart.
Tack för att du hjälper till att skydda vår natur!
Fotograf: LAVAB, illustration A Söderlund
Uppdaterad den 18 juni 2025