Till huvudinnehåll

Starta och driva företag

Människor i samtal

Har du en idé och vill bli företagare?

Att starta företag är roligt, spännande och utmanande. Inte minst i början är det mycket att tänka på som ny företagare.

Hos näringslivskontoret kan du få information om starta eget processen,  eventuella ekonomiska stöd som går att söka och vilka samverkande aktörer som finns för att ytterligare ge vägledning att utveckla din idé. 

Under 2020 etablerade Nyföretagarcentrum ett lokalt kontor i Lycksele, näringslivskontoret samverkar med nyföretagarcentrum för att på bästa sätt underlätta för alla som vill starta företag i Lycksele kommun.

Länkar för företagare

Att starta ett företag ska vara enkelt, det ska gå snabbt och det ska bli rätt. Detsamma gäller om du vill utveckla ditt företag. Därför har vi samlat nyttiga länkar att ha för både dig som vill starta eller som redan driver företag. Många myndigheter eller organisationer kommer du att komma i kontakt med i samband med ditt företagande.

På www.verksamt.se kan du exempelvis läsa om hur det går till att starta och driva företag, skriva en affärsplan och skicka in en anmälan om att starta företag.
Här hittar du bra checklistor om du vill starta företag.

Allabolag.se
Tjänsten som ger alla tillgång till bokslut, befattningshavare, kreditupplysningar, adresser och annan företagsinformation.

ALMI Företagspartner
Almi erbjuder rådgivning och finansiering vid nya idéer, uppstart, köp av företag samt företagsutveckling.

Arbetsförmedlingen
Arbetsförmedlingen kan erbjuda stöd vid start av näringsverksamhet i form av ett aktivitetsstöd under max 6 månader.

Bolagsverket
Bolagsverket är myndigheten som registrerar företag och ändringar i företag samt tar emot årsredovisningar. Hos dem kan du också köpa och söka företagsfakta. 

Business Sweden
Är en sammanslagning av Exportrådet och Invest Sweden som underlättar för svenska företag att växa internationellt och för utländska företag att investera i Sverige.

Connect Sweden
Genom projektet Cocoon kan du få god hjälp om du planerar för ett ägar- eller  generationsskifte.  

Coompanion
Är företagsrådgivaren för de som vill starta tillsammansägda företag. Coompanion erbjuder en avgiftsfri rådgivning ca 8-10 timmar.

Drivhuset
Erbjuder vägledning, utbildning och en kreativ kontorsmiljö för framtidens företagare och entreprenöriella individer. 

Enterprise Europe Network
Information och råd om EU-regler och finansiering, förmedling av internationella affärspartners samt service och hjälp vid teknik- och forskningssamarbeten.

Företagarna
Företagarnas uppgift är att skapa bättre förutsättningar för företagande i Sverige. De erbjuder sina medlemmar unika medlemstjänster och förmåner.

Hushållningssällskapet
Arbetar lokalt, regionalt, nationellt och internationellt med utveckling av landsbygden och landsbygdens företag. Rådgivning och kompetensutveckling inom jord, skog och trädgård.

Garantia
Erbjuder företagslån med bra villkor. Kan även vara rådgivande inför andra finansiella kontakter.

Handelskammaren
Västerbottens Handelskammare är en fristående och politiskt oberoende näringslivsorganisation med medlemsföretag i Västerbotten med uppdrag att företräda medlemmars intressen inom internationell handel, kompetensförsörjning och infrastruktur. De har lokal närvaro i Västerbotten och ett internationellt nätverk.

Inlandets Teknikpark
Inlandets Teknikpark utgör en plattform mellan utbildning och akademi, företag och samhälle med inriktning och strategi vilket styrs av de behov som finns inom näringslivet.

Länsstyrelsen Västerbotten
Länsstyrelsens erbjuder företagsstöd inom lantbruk och djur.

Norrlandsfonden
Norrlandsfondens uppgift att främja utvecklingen i norrländska företag, genom finansiering av främst små och medelstora företag. 

Patent- och registreringsverket (PRV) 
Deras uppdrag är att skydda innovationer med hjälp av patent, design- och varumärkesskydd.

Region Västerbotten
Region Västerbottens olika företagsstöd ska hjälpa företag i Västerbotten att växa och utvecklas – att nå en hållbar tillväxt.  

Skatteverket
Här finns bra information för dig som funderar på att starta ett företag. Skatteverket anordnar kostnadsfria informationsträffar på flera orter runt om i landet där man kan lära sig om till exempel moms, e-tjänster eller arbetsgivaravgifter och annat. Det är även hos Skatteverket du ansöker om F-skatt, registrerar dig för moms samt som arbetsgivare.

Svensk Handel
Svensk Handel ska göra uppenbar nytta och bidra till att medlemsföretagen stärker sin konkurrenskraft på ett sätt som gör det självklart för handelns företag att vilja vara medlemmar hos Svensk Handel.

Uminova Innovation
Uminova Innovation är en inkubator för innovativa affärsidéer och drivna personer. 

Varningslistan
Varningslistan varnar för bluffakturor, företag med oseriösa försäljningsmetoder och för erbjudanden eller utskick som kan uppfattas som vilseledande. Att ett namn saknas på lisan är dock ingen garanti för att verksamheten är seriös. Var alltid vaksam. Varningslistan presenteras av Bisnis Analys och bolagen i listan är framtagna av Svensk Handel.

Kontakta sidansvarig: Webmaster
Fotograf: Ingrid Sjöberg

Uppdaterad den 14 april 2023