Till huvudinnehåll

Invigning av biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka

Vindelälven

I juni utsåg FN-organet Unesco Vindelälven-Juhtatdahka till biosfärområde. På lördag den 17 augusti äger den officiella invigningen rum på kvarnområdet i Vindelforsarnas naturreservat. Välkommen till en invigning med musik, utställningar och matmarknad för att fira människorna, naturen, kulturen och all fin verksamhet i området.

Biosfärområden är modellområden för hållbar utveckling, det vill säga socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbar utveckling.

Under festligheterna i Vindeln den 17 augusti kommer besökarna bland annat att få ta del av utställningar, musik, matmarknad, tal och inte minst en flera hundra meter lång utställning, Vindelälven-Juhttátahkka i miniatyr. Programmet startar 09.30 och avslutas 16.00.

Program

10.00 Vindelälven-Juhtatdahka i miniatyr – en utställning om hållbar utveckling i området

11.00 Officiell invigning med musik och tal från utomhusscen, bland annat:
Jojk av Sara Helen Persson
Högtidstal av Lena Sommestad, ordförande Svenska Unescorådet
Poesiuppläsning av Sorsele poesisällskap
Intervjuer med personer från området och med koppling till processen kring bildandet av biosfärområdet

12.30 Möjlighet att köra lunch från lokala matentreprenörer

15.30 Slut för dagen

Välkomna!

För mer information:
Koordinator Anders Esselin, 070-273 09 45, biosfar@vindelalven.se

Fakta
Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka omfattar Vindelälvsdalen, Laisälvdalen och nedre del av Umeälven. Det sträcker sig från norska gränsen till Bottenvikens kust, en sträcka på närmare 500 kilometer. Sedan år 2013 har Vindelälven-Juhttáahkka arbetat med att utveckla profil och identitet inom ramen för sin kandidatur. Området utgörs av Vindelälvens och nedre Umeälvens avrinningsområden. Drygt 100 000 personer bor i området som är 1,3 miljoner ha stort.

Uppdaterad den 14 augusti 2019