Till huvudinnehåll

Villgot Lilja representerar Sápmi

Bild på Villgot utomhus i mössa där det står Sapmi

En av våra Lyckseleelever Villgot Lilja har i veckan åkt till Kanada för att spela fotboll och representera Sápmi på Arctic Winter Games.  

Målvakten Villgott Lilja är som enda svensk uttagen i Sápmis futsallag, som deltar i Arctic Winter Games i Kanada. Till vardags är han fotbollsmålvakt för Lycksele IF. Sápmi tävlar i två av Arctic Winter Games 20 grenar, det är futsal, samt skidåkning. Villgot är uttagen tillsammans med ytterligare 8 killar från norska sidan av Sápmi.  Han blev uttagen redan i november 2022 genom en uttagningstävling i Jokkmokk. Men trots det har laget inte tränat tillsammans, utan han träffade sina lagkamrater först vid avresan.

Ett stort arrangemang
Futsal är en variant av fotboll som spelas på en mindre spelyta med färre utespelare. Som målvakt är Villgot mera utsatt genom att spelet går snabbare än i fotboll och spelarna måste vara mera uppmärksamma. 
-Tävlingarna äger rum i Wood Buffalo i Kanada och är ett återkommande idrottsarrangemang för ungdomar i 13–18 års ålder. Det är ett stort arrangemang som samlar närmare 2000 ungdomar från nordvästra territorierna Yukon, Nunavut, Alaska, Grönland, Nunavik, norra Alberta och ursprungsbefolkningen samerna, berättar han.  

Uppdaterad den 27 januari 2023