Till huvudinnehåll

Vart får du köra terrängfordon och vattenskoter?

Bild på när det är terrängkört i myr och skog

Har du ett terrängfordon eller en vattenskoter behöver du känna till de regler som finns för körning i naturen. I de flesta fall är all körning i naturen förbjuden om man inte har tillstånd eller att det är ett godkänt område eller anlagd bana.

Terrängkörning är förbjuden och ingår inte i allemansrätten. Vissa undantag eller ett speciellt tillstånd behövs för att du till exempel ska få köra med exempelvis moped, motorcykel, snöskoter eller fyrhjuling under barmarksäsongen. Detta för att körningen skadar stigar, marken och växtligheten samt kan störa djur och friluftsliv. Terräng är all natumark utanför väg, som till exempel skog, stigar, motionsspår, grustäkter, ständer och ängar.

Godkända områden för vattenskoterkörning
I Lycksele kommun får vattenskoter köras i Umeälven vid Kattisavan samt i samband med uthyrning av vattenskotrar i Umeälven inom markerad bana intill Ansia. För övriga vattenområden inom kommunen är det förbjudet att köra vattenskoter för att det kan störa djurliv och närboende genom buller. Det är Länstyrelsen i Västerbotten som godkänner områden för körning. 

Se Naturvårdsverkets film om terrängkörning i naturen
Läs mer om terrängkörning

Läs mer om vattenskoterkörning och vilka områden som är godkända

Fotograf: Per Ax, Naturvårdsverket

Uppdaterad den 13 juni 2018