Till huvudinnehåll

Vaccineringen har startat i Lycksele

Äldre man får en spruta i armen av sköterska med skyddsutrustning.

Under torsdagen påbörjades vaccineringen mot covid-19 på Lycksele kommuns särskilda boenden.

En av de första att vaccineras var Harriet Hedman boende på Öregården i Örträsk.
- Jag tycker det är viktigt att ta vaccinet för att slippa drabbas av den här sjukdomen som jag är orolig för att få, säger Harriet Hedman.
Hon får medhåll av Svante Axelsson som också är boende på Öregården.
- Det känns bra att det är igång. Jag tror att vaccinet är det snabbaste sättet att bromsa den här smittan, säger han. De fick båda sin första dos under torsdagen och får en kompletterande dos om tre till fyra veckor.

Vaccination är viktigt
150 doser av vaccin har kommit till Lycksele i veckan. Kommunen följer den prioriteringsordning som regionen har. Äldre vid kommunens särskilda boenden prioriteras först.
- Vi är jätteglada att komma i gång med vaccineringen i Lycksele och på så sätt skydda de äldre från att bli svårt sjuka. Det känns bra att vi lyckats komma igång redan nu. Det har möjliggjorts tack vare ett bra samarbete med hälsocentralerna. Vaccination är viktigt och jag hoppas att så många som möjligt tar tillfället i akt att vaccinera sig så att vi så småningom kan återgå till ett ”normal läge” där vi kan träffas och umgås igen, säger Lars Hortlund, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Lycksele kommun.
Även på Skogsgläntan påbörjades vaccineringen i dag.
- Vi beräknar att hinna med alla boende på Skogsgläntan i dag och sedan fortsätter vi på korttidsboenden, säger sjuksköterskan John Dahlbom.

Alla har ett samhällsansvar
- När det blir min tur ska jag vaccinera mig. Det säger Roland Sjögren, kommunstyrelsens ordförande. Att vaccinera sig är en viktig del i att ta ansvar, det är det enda sättet att fullt ut få bukt med viruset, menar han. 
- Det handlar inte bara om en själv, vi har alla ett samhällsansvar som vi behöver ta. Vi har fortfarande smittspridning och det är viktigt att vi alla gör allt vad vi kan för att begränsa Coronaviruset att sprida sig och göra folk allvarligt sjuka. Jag vill också påminna oss om att fortsätta hålla avstånd och stanna hemma om vi är sjuka, säger Roland Sjögren. 

 

Uppdaterad den 7 januari 2021