Till huvudinnehåll

Uppdatering om läget vecka 13

Du och jag har makten över viruset - tillsammans har vi lyckats minska smittspridningen!
Smittspridningen i Lycksele fortsätter att gå ner, för sjätte veckan i följd. Från rekordhöga nivåer vecka 6 och vecka 7, med över 300 personer smittade varje vecka, ner till nio personer vecka 13.

På kommunnivå har det smittats 1527 personer i Lycksele sedan pandemins början, varav nio är nya under vecka 13. Det är utifrån Region Västerbottens samt Folkhälsomyndighetens antal redovisade fall per kommun fram till och med förra veckan. Under vecka 13 var det inga rapporterade fall inom kommunens verksamhet.

Statistiken för Västerbotten som helhet visar också på nedåtgående trend medan flera andra kommuner och regioner i Sverige visar på en kraftigt ökad smittspridning. Läget i Lycksele är betydligt stabilare men fortfarande skört.

Nästa stora utmaning - att bibehålla engagemanget!

Nu kommer nästa stora utmaning, att bibehålla engagemanget och att fortsätta följa rekommendationerna. Vi är nog många som är innerligt trötta på covid 19 och all rapportering om pandemin. Tyvärr finns ingen annan lösning än att fortsätta på vår inslagna väg. Hålla avstånd, undvika trängsel, begränsa våra sociala kontakter och att fortsätta med de åtgärder som vi, var och en, gör för att skydda oss själva och varandra mot sjukdomen. Positivt är att vi nu fått facit på att våra ansvarsfulla val gör skillnad. Att vi tillsammans har lyckats vända en rekordhög smittspridning och i dagsläget har ett mycket bättre läge.

Avslutar trots allt med att påminna om framgångsreceptet!

  • Umgås med få människor - Umgås helst utomhus och håll fysiskt avstånd även där.

  • Undvik platser med risk för trängsel - vistas i butik så kort tid som möjligt, välj tidpunkt och handla helst ensam.

  • Stanna hemma i väntan på provsvar - Alla i familjen oavsett ålder ska stanna hemma om vuxna eller syskon i familjen väntar på provsvar.

  • Arbeta hemifrån - Kan du inte jobba hemifrån så undvik trängsel, håll avstånd och träffa så få personer som möjligt.

  • Res inte i onödan

  • Använd engångsmunskydd i inomhusmiljö - om du måste träffa andra personer inomhus än dem du normalt träffar och om du inte kan undvika nära kontakt.

 

Nationella råd

Följ råd och restriktioner för hela landet (www.krisinformation.se)

Regionala råd

Följ råd och restriktioner för Västerbottens län (www.1177.se)

Regionala skärpta råd och restriktioner är en förstärkning av nationella råd på grund av hög smittspridning och hård belastning på vården i Västerbotten. Regionala råd gäller i första hand till 18 april.

 

Uppdaterad den 8 april 2021