Till huvudinnehåll

Uppdatering om coronaläget

våris_krisina axelsson

Smittspridningen i Lycksele fortsätter att gå ner. Det är enormt glädjande och visar att vi kan påverka en dålig trend genom att samarbeta och göra ansvarsfulla val.  Nu gäller det att vi inte slappnar av utan fortsätter att hålla i och hålla ut för att smittspridningen ska fortsätta att gå ner i väntan på ökad möjlighet till vaccinering.

Det är nu snart ett år sedan det första covid-19 fallet konstaterades i vår kommun. Ett år senare har totalt 1518 smittats, varav 18 under vecka 12. Det är utifrån Region Västerbottens, samt Folkhälsomyndighetens antal redovisade fall per kommun fram till förra veckan.

När det gäller kommunens egna verksamheter så hade vi under vecka 12 endast två personal smittade i egen verksamhet. Inga brukare eller elever är konstaterat smittade.

Skolan har påsklov

Under vecka 14 är det skollov för skolans elever. Årets påsklov blir lite annorlunda på grund av pandemin. Alla måste fortsätta hålla fysiskt avstånd men kan ändå njuta av vårsolen och mötas på smittsäkra sätt för att promenera, cykla, åka skidor, plocka påskris, grilla eller fika i skogsbacken.

Målsättningen är att under senare delen av april ska högstadieskolan kunna återgå till närundervisning. Utbildningscentrum kommer också att bedriva största delen av vuxenutbildningens program på plats och en tredjedel på fjärr och distans. Vecka 15 är åk 2 och 3 på plats. Vecka 16 är åk 1 och 2 på plats. Gymnasiesärskolan, och LärVux har sin undervisning på plats.
Rektorer och personal har gjort riskbedömningar och anpassningar i verksamheten för att möta upp ett växande elevantal. Det är viktigt att eleverna får återgå till mer normala förhållanden både ur kunskaps- och det sociala perspektivet.

Provtagning av personal

Lycksele kommuns screening av all personal inom grundskola och förskola fortsätter två gånger per vecka åtminstone fram till och med vecka 15. Om screeningen avslutas och någon personal konstaterats smittad på arbetsplatsen rekommenderar smittskyddsläkare att testa all personal som varit i närheten av den smittade.

Vaccinering

Vaccinering sker genom Region Västerbotten. Under denna vecka har det öppnats möjlighet att boka tid för alla som är födda 1942 - 1946. De kommer att få ett brev hem i sin brevlåda men det går även att med Mobilt Bankid boka tid på www.1177.se.  Om det inte finns några lediga tider kan du försöka igen om några dagar, Region Västerbotten får in mer vaccin varje vecka.

Polisen informerar om vaccinationsbedrägerier

 Tyvärr kan bedragare utnyttja situationen, då är det bra att veta:
- Det kostar ingenting att vaccinera sig. Om någon vill ta betalt är det fråga om ett bedrägeri.
- Ingen från vården kommer oanmält att ringa och be dig identifiera dig med bankdosa eller bank-ID, oavsett anledning.
Om någon tar oväntad kontakt med dig och du misstänker att det är ett bedrägeriförsök:
- Logga inte in
- Lämna inte ut siffror
- Lägg på luren
- Anmäl gärna till polisen

Inför påsk

Följ de rekommendationer som gäller i Västerbottens län och planera för smittsäkra aktiviteter i påsk. Under länken kan du läsa mer om vad som gäller i Västerbotten. www.lycksele.se/kommun-och-politik/information-om-coronaviruset-covid-19/allmanna-rad-till-alla/

Uppdaterad den 1 april 2021