Till huvudinnehåll

Uppdatering av läget vecka 14

Vi ser återigen en ökning av smittade av covid-19 i Lycksele med 18 nya fall under vecka 14. Nu fortsätter vi att hålla ut så att den positiva trenden vi har haft den senaste tiden fortsätter att hålla i sig.

Det är nu drygt ett år sedan det första covid-19 fallet konstaterades i vår kommun. Ett år senare har totalt 1545 smittats, varav 18 under vecka 14. Det är utifrån Region Västerbottens, samt Folkhälsomyndighetens antal redovisade fall per kommun fram till förra veckan. Det innebär att vi har en ökning av smittade den senaste veckan.

När det gäller kommunens egna verksamheter så har vi totalt tio personer smittade under april månad.

Förlängda rekommendationer till den 9 maj 
I slutet av februari infördes skärpta rekommendationer i Västerbotten som ett komplement till de nationella råden. Dessa förlängs nu återigen till och med den 9 maj 2021. Bakgrunden är det ökande antalet nya fall av covid-19 och dess påverkan på sjukvården.

Fokus i rekommendationerna i Västerbotten ligger på att träffa få människor och att hålla avstånd: 

  • Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du bor med eller en liten krets. 
  • Undvik platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel och handla ensam. 
  • Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och träffa så få som möjligt. 
  • Var och en som vistas i Region Västerbotten rekommenderas att avstå från alla onödiga resor såväl inom som utom regionen. Om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. 
  • Alla födda 2004 och tidigare ska använda munskydd i kollektivtrafiken, oavsett tid eller dag. Detta gäller så länge vi har utbredd samhällsspridning av covid-19 i Västerbotten. 
  • Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt i inomhusmiljö inte går att undvika och kom ihåg att munskydd inte minskar behovet av avstånd där det går. 
  • Dessutom bör alla barn, 0 till 18 år, i ett hushåll stanna hemma om vårdnadshavare eller syskon väntar på provsvar för covid-19. Om ett barn har symtom, även de under sex år, och inte provtas bör alla barn i familjen stanna hemma om familjen varit i kontakt med någon med misstänkt covid-19. 

Uppdaterad den 15 april 2021