Välkommen till Lycksele kommuns webbplats


UF-företag visade upp sig på Guldkalasets prolog

Fredagen den 18 november var det Guldkalaset i Lycksele. Under Guldkalasets dagsprogram – prologen – visade några av Tannbergsskolans UF-företag upp sig. Prologen innehöll även föreläsningar med lokal, nationell och internationell karaktär samt mingellunch.

Vid mingellunchen och under fika pausen visade UF-företagen upp sig och berättade om sina produkter och tjänster vid deras montrar. Det var fem UF-företag som fanns på plats från Tannbergsskolan; Tracys Kitchen UF, Pedulia UF, Motionera Mera, Lokal UF och Naturprodukter UF. Eleverna som driver UF-företagande går olika program på Tannbergsskolan och många av dem gör detta som sitt gymnasiearbete.

Utmanande och roligt med ung företagsamhet
Naturvårdsprodukter UF drivs av två tjejer som arbetar med sociala medier som marknadsföringskanal för att sälja deras egenproducerade kådsalva.

- Utmaning med att driva eget företag är att allt är nytt men man får lära sig väldigt mycket, säger Agnes Sjöberg, VD och Josefine Ragnarsson, ekonomiansvarig.

UF-företaget Local UF erbjuder en tjänst där de skapar en webbsida med en webbshop som mindre lokal- och närproducerade företag kan använda för att sälja sina produkter. Företaget består av två personer Karim Köningsson, företagsledare/VD och Oskar Dahlgren, administratör.

- Det roligaste med att driva ett eget UF-företag är att man får göra hela processen själv enda från grunden och känna på hur det känns, säger Karim Köningsson, VD.

Från lokala till internationella föreläsare
Årets tema på prologen var ”Vi vågar ta plats” och eftermiddagen innehöll flera föreläsningar, allt från lokala föreläsare till internationella föreläsare. Anna-Karin Karlsson från Norrmejerier berättade om Västerbottensost och hur de arbetat med varumärket genom åren. Entreprenörsskolan No Plan B berättade om deras verksamhet och eleverna fick presentera sig och berätta om sina mål och möjligheter med skolan och att bli entreprenör.

Tom Shearer från Irland arbetar nu på IC Aviation och har tidigare arbetat på Ryanair. Tom delade med sig av erfarenheter och förklarade hur en vision kan lyfta ett företag. Lyckseles egna Lovisa Gustafsson berättade om hennes VM-guld i trippel och resan till framgångarna i hopprep. Tidigare fotbollsmålvakten Magnus Hedman föreläste om sin idrottskarriär, från stjärnglas till skampåle och tillbaka igen. Dagen avslutades med information från Företagarnas Patrik Nilsson om rapporten Tillväxt i hela landet – Företagarnas perspektiv på landsbygden.

Utdelning av priser under Guldkalaset
Guldkalasets kvällsarrangemang innehöll utdelningar av priser och vinnarna i de olika kategorierna presenteras nedan:

Årets företagare: Peder Hedlund
Årets Butik: Audio Video
Årets Export/Importföretag: Arbetsvagnar Sweden AB
Årets Tillväxtföretag: MUEK
Årets Hållbarhetsföretag: Danica Foods
Årets mediepris: Lycksele Djurpark
Årets Microföretag: Lappland Arrangemang AB
Årets Guldklimp: Malin Ackermann

Uppdaterad den 15 december 2016