Till huvudinnehåll

Tillfällig vapenamnesti i Sverige

Polishuset i Lycksele

Mellan den 1 februari och 30 april 2018 gäller en tillfällig vapenamnesti i Sverige. Då kan den som utan tillstånd har skjutvapen och ammunition lämna in det till polisen. Den som lämnar in vapen under amnestin straffas inte för innehavet och har rätt att vara anonym.

Känner du till någon som har illegala vapen? Vid skjutningar med dödlig utgång är det ofta just olagliga vapen som används. Mellan den 1 februari och 30 april 2018 gäller en tillfällig vapenamnesti i Sverige.

Sprid gärna informationen
Då kan den som utan tillstånd har skjutvapen och ammunition lämna in det till polisen. Den som frivilligt lämnar in vapen under amnestin kommer inte att straffas för innehavet och har rätt att vara anonym. Den som inte lämnar in sina vapen under vapenamnestin riskerar ett hårdare straff om han eller hon senare upptäcks med illegala vapen. Berätta gärna om vapenamnestin och hjälp till att få bort olagliga vapen.

Gäller inte sprängmedel eller explosiva ämnen
Det är viktigt att kontrollera att vapnet är oladdat innan det lämnas in. Vapenamnestin gäller inte för sprängmedel eller andra explosiva ämnen. Av säkerhetsskäl kan polisen inte ta emot sådant.

Frågor?
Läs mer på polisen.se eller ring 114 14 om du har frågor om vapenamnestin.

Uppdaterad den 8 mars 2018