Till huvudinnehåll

Succé för sjuksköterskeutbildning i Lycksele

Bild på en kvinna med munskydd och vårdkläder som kramar en äldre kvinna.

I vintras beslutade Umeå universitet att decentralisera grundutbildningen för sjuksköterskor. Syftet är att göra den tillgänglig för fler och säkra kompetensbehovet i norra Sveriges inland.

När ansökningsperioden stängde stod det klart att rekordmånga från Västerbottens inland sökt utbildningen. Inte minst i Lycksele som hade 17 sökanden. Först hade Lycksele fyra platser tilldelade, men nu har nio personer på orten blivit antagna.
– Vi tackar regionen som kunde ordna fler platser efter det stora sökintresset. Det är inte självklart att skapa fler platser då det krävs handledare och praktikplatser som kan innebära en viss belastning på organisationen, säger
Magnus Hultin, vice dekan för samverkan om klinisk praktik vid Umeå universitet.
– Vi är väldigt glada att så många har sökt. Det är ett bevis på att det finns ett stort sug efter den här typen av studier. 

Ny målgrupp
Ett stort plus är att du som student kan bo kvar på din hemort och studera därifrån. Det verkar ha varit en faktor som peppat många att söka.
– Det öppnar upp för nya målgrupper som annars inte har kunnat eller har velat söka till sjuksköterskeutbildningen. Vi ser till exempel att flera av de som sökt har barn, som annars har svårt att flytta till en annan ort, säger Johan Danielsson, rektor på Lärcentrum, Lycksele kommun.
Anna Mattsson, sjukhussamordnare på Lycksele lasarett är inne på samma spår.
– Egentligen är jag inte överraskad att så många har sökt utbildningen och nu blivit antagna. Vi vet att många har velat studera till sjuksköterska, men inte fått pusselbitarna på plats. Nu när de kan bo kvar här i Lycksele och studera är situationen en annan, säger hon.

En bidragande faktor till att regionen ordnade fram fler platser är att alla som antagits bor i Lycksele.
– Vi vet att det finns stora chanser att de stannar kvar hos oss. Det är avgörande för att behålla kompetensen i inlandet.

"Ger fler möjligheten"
Betty-Ann Nilsson, ordförande Utbildningsnämnden i Lycksele kommun, förklarar att intresset och den decentraliserade utbildningen betyder mycket för hela kommunen.
– Det är en möjlighet att kompetensförsörja sjukvården och slussa in ny personal. Det är också en möjlighet för de som bor här, att kunna ta del av utbildningen och bo kvar i kommunen. Nu när vi har lokala utbildningsplatser gör det en enorm skillnad och ger fler möjlighet att bli sjuksköterska.

I Västerbottens inland i övrigt är sju personer antagna till utbildningen. Något Magnus Hultin är nöjd med.
– Vi är jätteglada för det. Att decentralisera utbildningar på det här sättet tillhör framtiden och något vi siktar på att göra mer av.

Bygger vidare på samverkan
Han berättar också att ansökan för nästa intag öppnar nu i veckan, 15 september, och pågår till 16 oktober. Decentraliserade sjuksköterskeutbildningen kommer att pågå till 2030. Något som inte minst gläder Västerbottens inlandskommuner och kommunalförbundet Akademi Norr. 
– Det är viktigt att vi fortsätter den här resan och bygger vidare på samverkan mellan kommuner, universitetet och regionen för att säkerhetsställa att vi kan ta emot studenter och säkra de kompetensbehov som finns, säger Martin Bergvall, förbundsordförande Akademi Norr. 


Så här många har antagits till sjuksköterskeutbildningen i Västerbottens inland:
Lycksele, 9 studenter
Malå, 1 student
Sorsele, 1 student
Storuman, 3 studenter
Vilhelmina, 1 student

Uppdaterad den 14 september 2023