Till huvudinnehåll

Snögubben Isidor får en halsduk

Snögubben Isidor i rondellen har fått sig en halsduk. Det är en studiecirkel med kvinnor från Smedsberget via medborgarskolan som står bakom hantverket.

Snögubben Isidor är en av många uppskattade rondellutsmyckningar i Lycksele. För många år sedan var den klädd med en halsduk som elever från Norrängsskolan tillverkade. Tyvärr blev halsduken stulen och aldrig återfunnen eller ersatt.

Studiecirkeln Isidor

En grupp kvinnor från Smedsberget startade en studiecirkel via Medborgaskolan med syfte att få återskapa Isidors halsduk.

Smedsberget stickning pågår.jpg

- Stor glädje lyser hos mig när vi har ett sådant passionerat engagemang, damerna här har så mycket att skina med och jag är stolt att få stå till tjänst. Jag älskar denna stad och mår bra när vi som bor här kan få hjälpas åt att göra den lite vackrare, säger Jimmy Edlund Nåvall från Medborgarskolan.

12 kvinnor från Smedsberget är delaktiga i studiecirkeln och temat har varit återbruk där man har använt sig av ca 2,3 kg restgarn. Halsduken har tagit cirka tre veckor att sticka och sy ihop och är 10 meter lång i olika färger.

Smedsberget stickning pågår2.jpg

Halsduk.jpg

- Smedsbergets varma kvinnor stickar en värmande halsduk till den frusne, för att inte säga iskalla, snögubben Isidor. Veteranen bland rondellprydnaderna i Lycksele, säger Bruno Johansson, boende på Smedsberget.

Tillsammans, drivkraft och medkänsla

Innan studiecirkeln samlades boende på Smedsberget en gång i veckan och fikade, pratade och lärde känna varandra. Det fortsattes med allsång en gång i månaden, våfflor och innan jul firade de Lucia tillsammans. Boenden tog sig an olika projekt och under vintern startades projektet med att tillverka snögubben Isidors halsduk.

- I den här gruppen lyser det stolthet, engagemang, drivkraft och en vi-känsla som värmer i hjärtat. Att få ta emot detta fantastiska hantverk är en ära, det ligger så mycket bakom detta som är så fint och beundransvärt, säger Lisa Norberg gatu-parkenheten.   

Smedsberget halsduk.jpg

Uppdaterad den 22 februari 2023