Till huvudinnehåll

Arbetet med skolutredningen fortsätter

bild från klassrum

Lycksele kommuns utredning av skolstrukturen går nu in i nästa fas. Under utbildningsnämndens sammanträde fredagen den 14 februari togs beslut om en tidplan för medborgardialoger som ska hållas på olika orter i kommunen.

En grundläggande del av utredningen är att ha en transparent process med möjlighet för medborgare att komma till tals. Under mars månad kommer dialoger att genomföras i Kristineberg, Rusksele, Umgransele, Knaften och Lycksele. Till dessa träffar bjuds föräldrar och vårdnadshavare in för att ta del av information om skolutredningen, ställa frågor och ges möjlighet till dialog med politiker och tjänstepersoner. Inbjudningar till träffarna kommer att skickas ut via Tempus och Infomentor.

Bakgrund
Kommunfullmäktige beslutade 2020 att behålla skolorganisationen oförändrad fram till och med läsåret 2024/25, under förutsättning att elevunderlaget översteg ett visst minimikrav. I takt med att elevantalet och befolkningsstrukturen har förändrats, påbörjades därför under hösten 2024 en ny översyn.

Bild1.jpg

Skolutredningen genomförs för att långsiktigt kunna garantera en likvärdig och kvalitativ utbildning, även i takt med att elevunderlag och demografi förändras. En av de största utmaningarna är att antalet födda barn i kommunen har minskat över tid, vilket leder till färre elever i förskolor och grundskolor. Färre barn innebär inte bara ett lägre elevantal, utan också svårigheter när det gäller resursfördelning, bemanning och tillgång till behöriga lärare.

När kommunens befolkningsunderlag krymper i vissa områden, blir det även en utmaning att bedriva mindre skolor med få elever – kostnaden per barn ökar och det blir svårt att locka ny personal. Samtidigt behöver kommunen hålla sig till skollagens krav på likvärdighet, så att alla elever erbjuds en utbildning av hög kvalitet.

Med skolutredningen vill Lycksele kommun därför kartlägga hur man kan möta dessa förändringar på ett ansvarsfullt sätt. I vissa delar av kommunen finns fortfarande stabilt eller växande elevunderlag, medan andra områden uppvisar en klart minskande trend. Frågan är hur kommunen bäst kan planera skolstruktur, lokaler och resurser utifrån dessa olika förutsättningar. Underlaget för utredningen framgår av dokumentet Utredning av Lycksele kommuns skolstruktur 2024/2025

Vi uppmuntrar alla berörda att delta i dialogerna. Har man frågor eller synpunkter redan innan mötet är man varmt välkommen att skicka dem till lse-skolutredning@lycksele.se, så att vi i bästa möjliga mån kan förbereda svar.

För mer information, kontakta:
lse-skolutredning@lycksele.se

Skolutredning, läs mer här

Uppdaterad den 18 februari 2025