Till huvudinnehåll

Servicecenter med handledning i digitala ärenden

Bild på Anna och besökare vid disken för eRUM

Till veckan invigs eRUM Lycksele. Ett digitalt servicecenter som är en plats där personer kan få hjälp och vägledning med digitala ärenden samt tjänster. Invigningen sker i samband med den europeiska kampanjveckan All digital week.

På tisdag den 20 mars invigs eRUM, ett servicecenter där alla med behov av handling i digitala ärenden får kostnadsfri och personlig vägledning. Servicecentret finns i samma lokaler som Lycksele bibliotek.

- Det ska bli jättekul att få öppna och komma igång, säger Anna Sollén som är den digitala handledare som man möter i Lyckseles eRUM.

eRUM erbjuder drop-in och inbokade besök, antingen själv eller med en vän. Under året anordnas det även föreläsningar med efterföljande Digitala Caféet, där besökarna kan prova på det man lärt sig under föreläsningen. Anna Sollén planerar även en viss uppsökande verksamhet där hon ska besöka byar.

Vad kan man få hjälp med?
När myndigheter lägger ut allt mer information och tjänster enbart på sina hemsidor kan man gå miste om viktig information. eRUM syftar till att verka för ett demokratiskt samhälle där alla har samma rätt till information. Servicecentret ger till exempel vägledning i hur man använder Mobilt BankID, Försäkringskassans tjänster, SVT Play eller byter ringsignal på mobilen.

- Det är viktigt att alla kan ta del av servicen från myndigheter som nu finns på internet. Vi vill särskilt nå äldre som inte har tagit del av den digitala utvecklingen och nyanlända där språket kan vara ett hinder, säger Anna Sollén.

Projekt Digitala Servicecenter
Projektet pågår under 2017-2019 med förhoppning om att eRUM ska bli ett permanent inslag för Lyckseles invånare. Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Västerbotten samt kommunerna Lycksele, Storuman och Åsele.

Läs mer om invigningen här 
Läs mer om vad som händer i Lycksele under All Digital Week
Läs mer om eRUM och digital handledning

Uppdaterad den 16 mars 2018