Till huvudinnehåll

Selfieprojekt i "Skapande skola"

Barn som skapar konst

Under februari har ett konstprojekt kring identitet pågått på Furuviksskolan i Lycksele. Ett projekt som beskrivs som fantastiskt och som avrundas med en vernissage på biblioteket med start den 12 mars.

För ett år sedan träffades läraren Pia Söderqvist-Larsson och konstnären Christina Cassini Bäckström för att planera ett projekt inom "Skapande skola" för Furuviksskolans mellanstadieelever. Under resans gång växte konstprojektet "Identitet" fram.
- Inspirationen var att konst inte måste se ut på ett visst sätt, att man själv inte behöver se ut på ett visst sätt och man inte behöver gilla eller blir inspirerad av samma saker, säger Pia Söderqvist-Larsson, klasslärare i årskurs 5.

Fokus på självkänsla
Genom att jobba i grupp och individuellt, under ledning av konstnären Christina Cassini Bäckström, fick eleverna bruka material som de flesta inte har jobbat med tidigare. Konstverken har målats på duk och eleverna har använt sig av en mängd olika tekniker.
- Jag fick äran att jobba med engagerade elever och lärare som skapat otroligt fina och kreativa konstverk. Det vi jobbade mest med var självkänsla. Vi tog tid att reflektera om vem är jag och vad vill jag berätta om mig själv. Att våga uttrycka sig och att använda en bild för att uttrycka vem man är, det är viktigt i en tid där selfies och profilbilder används för att representera oss i sociala medier och där drivfaktorn är att man ska passa in snarare än att man vågar berätta om vem man är, säger Christina Cassini Bäckström.

"Helt fantastiskt"
Själva projektet startade den 12 februari och varje enskilt konstverk har utgått från elevens selfie. Allt eftersom har bilder och annat som hör ihop med varje individ lagts till. Även lärarna har fått vara med och skapa.
- Vi har fått använda oss av olika sorters färger och material. Det har varit mycket lärorikt och kreativt och att vi dessutom har fått utöva ämnet bild under professionell ledning - det har varit helt fantastiskt, säger Pia Söderqvist-Larsson.

Utställningen närmar sig
Nu ska elevernas verk ställas ut för allmän beskådan. Den 12 mars startar vernissagen "Identitet" på Lycksele bibliotek och därefter flyttas konstverken vidare till Furuvikskolan.
- På det viset får eleverna även en chans att förstå hur det är att vara konstnär, att jobba ihop och utföra en utställning, säger Pia Söderqvist-Larsson.

Uppdaterad den 7 mars 2019