Till huvudinnehåll

Satsning på öppen samisk förskola

Lekstund på förskola

I går var det premiär för öppen samisk förskola i Lycksele. Under tre torsdagar i höst träffas barn och föräldrar i en miljö som ska andas samiskt språk och samisk kultur.

Den 28 september anordnades en öppen samisk förskola för första gången i Lycksele. Initiativet riktar sig mot barn i åldern 0-6 år i sällskap av vuxen.
- Som samisk förvaltningskommun har vi ett stort ansvar som bland annat innebär att ge språkstöd i förskolan och det här är ett sätt för oss att kunna ge det, säger Samuel Lundström, verksamhetschef för- och grundskola.

Kan bli permanent verksamhet
Den öppna samiska förskolan är en försöksverksamhet för att se om det finns ett intresse för denna satsning i Lycksele kommun. 
- Finns det ett intresse är det mycket möjligt att vi kommer att fortsätta med detta, att det blir en permanent verksamhet som även kan utökas i omfattning. Jag hoppas att föräldrarna ser detta som en möjlighet, säger Lundström.

Positivt gensvar
Träffarna äger rum i Johans Skyttes lokaler och det anordnas aktiviteter både utomhus och inomhus som exempelvis språklek, pyssel och sångstund. Det första tillfället var väldigt lyckat med tio barn och sex vuxna på plats utöver personalen.
- Det var väldigt bra. Många var positiva och vill komma tillbaka. Det började verkligen i en positiv anda, säger Linnea Sjulsson, samisk resurs i Lycksele kommun.

Övriga datum för öppen samisk förskola är 26 oktober mellan klockan 09.30-15.00 och 30 november samma tid. 

Uppdaterad den 29 september 2017