Till huvudinnehåll

Idrottens dag för Lyckseles ungdomar

Ungdomar och lärare som deltar i friluftsdag

Finnbacksskolan satsar på att utveckla skolans friluftsdagar. Som ett led i detta arbete har Lyckseles högstadieelever fått prova på flera olika idrotter. En dag som blev möjlig genom samverkan mellan flera aktörer. 

Genom ett samarbete mellan Finnbacksskolan, idrottföreningarna, SISU Idrottsutbildarna och Studiefrämjandet har Lyckseles högstadieelever fått prova på flera olika idrotter.

Under friluftsdagen, Idrottens dag, samlades föreningslivet så att ungdomarna fick möjlighet att ta del av tio olika idrotter.
- Förutom att det var en möjlighet för ungdomarna att prova på fick föreningarna visa upp sin verksamhet och på så vis möjlighet att locka fler medlemmar. Vi har haft ett jättebra samarbete och vi är mycket glada över den positiva respons som vi fått av både elever, lärare och föreningar, säger Carin Gustafsson, idrottskonsulent på SISU Idrottsutbildarna.

Lyckad satsning
Under hösten har Finnbacksskolan arbetat i olika konstellationer för att utveckla skolans friluftsdagar. Ambitionen har varit att ge eleverna möjlighet att testa olika aktiviteter/idrotter som inte alltid kan erbjudas på skolans idrottslektioner. Under friluftsdagen vecka 9 fick eleverna testa karate, bowling, slalom, streetfunk/afrodans, simning, längdskidor, pimpelfiske, skridskor, pingis och ridning.
- Det var en lyckad satsning och vi planerar för ett fortsatt samarbete. Det känns väldigt roligt att kunna visa på möjligheterna till hälsa och rörelse i vår kommun. Förhoppningen är att dagar som denna både möjliggör och förmår eleverna att våga testa nytt för att hitta något de gillar så att de kan ta hand om sig själva och sin kropp, säger Anna Mårdner, idrottslärare Finnbacksskolan.

Tillsammans kan vi utveckla
Enligt Anna Mårdner finns det stor potential att vidareutveckla detta i Lycksele. 
- Vårt rika föreningsliv bäddar tillsammans med skolan för att hjälpa ungdomar att förstå och delta i en rörelsekultur som bygger på ett salutogent förhållningssätt - lära för livet. Tillsammans kan vi lära, påverka och utvecklas vilket den här dagen är ett lysande exempel på, säger hon.

Ungdomar i slalombacken

Uppdaterad den 7 mars 2018