Till huvudinnehåll

Så skyddar du dig mot vaccinbedrägerier

bild på vaccinspruta

I samband med vaccinationen mot covid-19 utnyttjar bedragare viljan hos många att vaccinera sig. Här hittar du tips om hur du skyddar dig.

Just nu försöker bedragare utnyttja vaccineringen mot covid-19, uppger Polisen.  Ofta riktar de in sig på äldre och utsatta grupper. Bedragarna säger att de ringer från Folkhälsomyndigheten eller din region och att de vill boka en tid åt dig för vaccination mot covid-19. De kommer då kräva att du identifierar dig med bankdosa eller via mobilt bank-id, detta ska du absolut inte göra. Lägg på direkt om du får denna typ av samtal. 

Även 1177 Vårdguiden varnar för bedragare som försöker komma över bankuppgifter eller ta betalt för vaccination. 

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

  • Använd aldrig bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta informationen på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker att du drabbats av bedrägeri, kontakta din bank omgående, polisanmäl och ta stöd av människor i din närhet.

Läs mer hos polisen om hur du skyddar dig mot telefonbedrägerier

Läs mer hos 1177 Vårdguiden om vad du ska tänka på om du får ett samtal från dem. 

Uppdaterad den 19 februari 2021