Till huvudinnehåll

Region och kommun samarbetar för bättre folkhälsa i Lycksele

Elin Larsson och Cecilia Edström har videkonferens

Lycksele kommun och Region Västerbotten vill tillsammans inspirera Lyckseleborna att röra på sig mer och bjuder därför in till en kväll med aktiviteter för alla åldrar.

Evenemanget kallas för Hälsorundan vid Långtjärn och äger rum onsdag den 18 september klockan 17.30-19.30 med start vid Tannens skidstadion. Målet är att inspirera och tipsa invånarna om olika hälsofrämjande aktiviteter.

Vill nå ut till så många som möjligt
En av de som planerat kvällen är Elin Larsson som är handläggare i folkhälsorådet i Lycksele kommun och jobbar med jämställdhets-, tillgänglighets- och folkhälsofrågor.
- Från början var tanken att göra en aktivitet för personal både inom kommunen och regionen. Sedan insåg vi att många av våra medarbetare är Lyckselebor och om vi kunde få med oss deras familjer och vänner skulle vi nå ut till ännu fler, förhoppningsvis även personer som inte jobbar inom regionen eller kommunen, säger hon.

Viktigt med samverkan
Cecilia Edström, som är hälsoutvecklare i Region Västerbotten och samordnar folkhälsoarbetet i södra Lappland, har också varit med i planeringsgruppen.
- Det är viktigt att samverka med kommunen i dessa frågor mot vårt gemensamma mål att förbättra folkhälsan. Vi blir starkare tillsammans och kan nå ut bättre med våra budskap. Dessutom är det roligt att samarbeta, utbyta idéer och hitta nya arenor, säger hon.

Det här är inte första gången som folkhälsorådet och folkhälsoenheten samarbetar. Gemensamma föreläsningar, tobakfria dagen, Hållbarhetsveckan och Utemässan är exempel där kommun och region har samverkat. Och båda aktörerna hoppas att det ska fortsätta.

Hela Lycksele i rörelse
Hälsorundan vid Långtjärn är en kväll för alla. Det är kostnadsfritt och finns flera aktiviteter att välja mellan. Slingan runt Långtjärn är asfalterad så att den som har rullator eller rullstol kan ta sig runt.
- Det känns jätteroligt att den här kvällen blir av. Vi har haft ett väldigt bra samarbete med Lycksele kommun och vi kommer hitta på fler saker tillsammans i framtiden. Blir Hälsorundan en lyckad kväll så blir det ett återkommande evenemang, säger Cecilia Edström.

Region Västerbottens personalklubb, Lycksele kommuns HR-enhet och lokala samhällsaktörer och föreningar har också bidragit till evenemanget.

Fakta om Hälsorundan vid Långtjärn
Du behöver inte anmäla dig för att delta under kvällen och du väljer en aktivitet som passar dig när du är på plats. Klockan 17.30 är det gemensam uppvärmning för barnen vid Tannens skidstadion.
Vill du vara med och tävla om ett Lyckselekort (värde 300 kronor) tar du ett startkort som du fyller i och lämnar in när du har genomfört aktiviteten. Ingen av aktiviteterna har tidtagning.

Aktiviteter att välja på:
• Gå, jogga, spring eller rulla runt Långtjärn i egen takt. Längd 1,5 eller 5,5 kilometer. Utefter den kortare sträckan finns även ett antal stationer med övningar för den som vill.
• Fiska gratis i Långtjärn mellan 17.30 och 19.30 och få tips av experter (ta med egen utrustning).
• Prova på orientering.

Uppdaterad den 16 september 2019